Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στον εισαγγελέα για τα «χαράτσια»

Ο Δ. Λινός διαβεβαίωσε ότι θα κινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα ζητήσει εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζήτησε χτες αντιπροσωπεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, για το παράνομο και εκβιαστικό «χαράτσωμα» που επιβάλλουν στους αγρότες της χώρας από κοινού η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι «καρεκλοκένταυροι» της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Δ. Λινός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ ότι θα παρέμβει άμεσα και θα αποστείλει έγγραφα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπου θα καλέσει τόσο τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και την ΠΑΣΕΓΕΣ να εξηγήσουν για ποιους λόγους προχωρούν στο παράνομο «χαράτσωμα» των αγροτών.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το βασικό κανονισμό της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, δεν προβλέπεται καμία παρακράτηση σε βάρος των αγροτών για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Ωστόσο βάσει της ανεπίσημης και σιωπηρής συμφωνίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και με την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, επιβλήθηκε «χαράτσι» στους αγρότες που υπέβαλλαν ενστάσεις επί των προσωρινών δικαιωμάτων που θέσπισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκβιάζοντάς τους ότι αν δεν το πληρώσουν δε θα παραλαμβάνεται η ένστασή τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τις επιδοτήσεις. Το χαράτσωμα όμως δε σταματά εκεί, αφού η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει και νέο χαράτσωμα των αγροτών για την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, σε ποσοστό 3% επί των επιδοτήσεων κάθε δικαιούχου συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο για φέτος οι αγρότες θα πληρώσουν περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Μιλώντας στον «Ρ», αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Β. Μπούτας, δήλωσε: «Απευθυνθήκαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιβάλλει τη νομιμότητα. Ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΕΕ, ο οποίος δεν προβλέπει καμία παρακράτηση στις ενισχύσεις των αγροτών για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ, όμως τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η ΠΑΣΕΓΕΣ, τον καταστρατηγούν. Αρκεί να αναφέρω ότι μόνο από τον ΦΠΑ που θα εισπραχτεί, το ελληνικό δημόσιο θα βγει κερδισμένο, σε βάρος των αγροτών, περίπου κατά 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, επιπλέον 19 δισ. δρχ. θα εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, παρανομώντας και εκβιάζοντας τους αγρότες και γι' αυτό τον λόγο ζητήσαμε την προστασία μας. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι θα σταλούν και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ΠΑΣΕΓΕΣ έγγραφα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καλώντας τους να εξηγήσουν για ποιο λόγο προχωρούν σε μια τέτοια παράνομη ενέργεια».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, όπου καλεί «όλους τους αγρότες να απαιτήσουν το άμεσο σταμάτημα του παράνομου αυτού χαρατσιού και ταυτόχρονα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τους πρασινογάλαζους καρεκλοκένταυρους των Ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ που κατά τα άλλα το "παίζουν" και αγωνιστές για τα δικαιώματα της αγροτιάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ