Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα νέα της ακτοπλοΐας

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο ένα νέο πλοίο θα δρομολογηθεί για τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες. Τα Δωδεκάνησα θα αντιμετωπίσουν και φέτος μεγάλο πρόβλημα σύνδεσης με τον Πειραιά, ενώ τα μη «τουριστικά» νησιά είναι «στα αζήτητα» των ναυτιλιακών εταιριών, ακόμα και κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού. Για τους χειμερινούς μήνες, ούτε λόγος...

Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, υποσχέθηκε να ισχύσει η Συνθήκη της Στοκχόλμης, η οποία ορίζει κάποιες τεχνικές προδιαγραφές αξιοπλοΐας για τα εντός ΕΕ δρομολογημένα πλοία, καταργώντας το όριο ηλικίας των 30 χρόνων! Αξίζει δε να υπογραμμίσουμε, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, μέχρι το τέλος του 2006 πρέπει να αποσυρθούν 26 πλοία από τα ελληνικά νερά, ως υπερήλικα. Το γεγονός αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει η προαναφερόμενη υπουργική υπόσχεση προς τους εφοπλιστές, οι οποίοι δε ζητούν μόνο την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων, αλλά και την απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων της οικονομικής θέσης, της μόνης, που έχει ακόμη πλαφόν.

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το χώρο της ακτοπλοΐας και τα... αφιερώνουμε σε όλους όσοι «έριξαν λάσπη» στην απεργία των ναυτεργατών κάνοντας λόγο για «παρακώλυση» των συγκοινωνιών, για απομόνωση των νησιών, κλπ. Για όλους όσοι έκρυβαν ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών αφορούσαν το σύνολο του ελληνικού λαού, πρώτα και κύρια, τους νησιώτες...

«Μπάζει» η επιχείρηση απόκρυψης

«Υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ τάσσεται ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς που στηρίζει ο ΣΥΝ Γ. Πανούσης: "Η κλειστοφοβία των μικρών κομμάτων εξηγείται μεν, αλλά από ένα σημείο και μετά καθίσταται αυτοκαταστροφικός παράγοντας", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης σε συνέντευξή του στην "Ημερησία του Σαββάτου" που θα συζητηθεί ιδιαιτέρως». Αυτά γράφει η «Ημερήσια του Σαββάτου». Και, πράγματι, αυτό είναι το βασικό στίγμα της συνέντευξης του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΝ υποψήφιου υπερνομάρχη.

Ο ΣΥΝ, βέβαια, υποτίθεται πως έχει αντίθετη άποψη στο θέμα αυτό. Ετσι λένε οι επίσημες αποφάσεις του. Αν αναρωτιέστε, τώρα, πώς εξηγείται ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ υποψήφιος υπερνομάρχης να έχει την αντίθετη γνώμη - και, μάλιστα, σε τόσο βασικό ζήτημα - από το κόμμα που τον πρότεινε και τον υποστηρίζει, η εξήγηση είναι απλή: Ο Γ. Πανούσης λέει φανερά αυτά που επιχειρεί να κρύψει η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΝ...

«Πρότυπο» εργοδότη...

Εφτά ολόκληρες μέρες χρειάστηκε το υπουργείο Πολιτισμού για να κινητοποιηθεί προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη στους 21 οικοδόμους που δουλεύουν σε αρχαιολογικές ανασκαφές της ΕΡΓΟΣΕ στο Μενίδι. Κι αυτό, βέβαια, όχι από καμιά κρίση «ευαισθησίας» της κυβέρνησης, αλλά μετά από την πίεση που άσκησαν οι εργάτες με την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν και την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ενδεικτικές του τι «πρότυπο εργοδότη» καλλιεργεί το Δημόσιο είναι οι έμμεσες - πλην σαφείς - απειλές από την επικεφαλής αρχαιολόγο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι την επόμενη φορά δε θα εισηγηθεί να απασχοληθούν στις εργασίες. Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Συνδικάτο με την εν λόγω κυρία, ζητώντας εξηγήσεις για τους απαράδεκτους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων, ήταν χαρακτηριστική η απάντησή της: «Είναι δικαίωμά μου...».

Με άλλα λόγια, το Δημόσιο αποδείχνει για μια ακόμη φορά την... πρωτοπορία του Δημοσίου στην καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων. Πόσο μάλλον, όταν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο έργο αμείβονται με μεροκάματα κατώτερα από αυτά που προβλέπει η κλαδική σύμβαση των οικοδόμων...

Στις ... επάλξεις των δημοσιευμάτων

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει μέσω του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, ότι η διαδικασία εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου για τους τραπεζοϋπαλλήλους προχωρά κανονικά, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επικαλείται δημοσιεύματα εφημερίδων που δήθεν επιβεβαιώνουν τη θέση της ότι ο νόμος αυτός είναι ανεφάρμοστος. Πέρα από το ζήτημα της εφαρμογής ή όχι του νόμου αυτού η ουσία είναι ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν έκανε τίποτα για τη ματαίωσή του. Ούτε πριν ψηφιστεί ούτε μετά προσανατολίστηκε στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά αρκέστηκε σε αποσπασματικές κινητοποιήσεις, σε πληθώρα δημαγωγικών δηλώσεων και ανακοινώσεων. Την ίδια ώρα προστρέχει με κάθε ευκαιρία στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», όπως και σήμερα, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Απασχόλησης. Και φυσικά δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που συνειδητά καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας. Από τη στιγμή που αποδέχεται τη λογική του ανταγωνισμού, της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Ακόμα μια ευκαιρία για να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους, να διαπιστώσουν το ποιος είναι με ποιον και να στείλουν μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών που τη στηρίζουν, δηλώνοντας μαζικό «παρών» στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Το σουηδικό «μοντέλο»...

Πριν από λίγο καιρό, δημοσιεύματα του Τύπου στη Γερμανία έκαναν λόγο για μια άνεργη καθηγήτρια που βρέθηκε μπροστά το εκβιαστικό δίλημμα να δουλέψει σε οίκο ανοχής ή να χάσει το επίδομα ανεργίας. Η εν λόγω καθηγήτρια ήταν μια από τα (τουλάχιστον) 5,5 εκατομμύρια των Γερμανών ανέργων που βρέθηκαν στη δίνη των μεταρρυθμίσεων της τότε σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σρέντερ. Μεταρρυθμίσεις που πήγαζαν από τις συναποφάσεις για επιτάχυνση στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει τη ραγδαία επιδείνωση των όρων παροχής των επιδομάτων ανεργίας, της χρονικής τους διάρκειας και δραστικές περικοπές στο ύψος τους.

Ενα αντίστοιχο «κρούσμα» καταγράφεται αυτές τις μέρες στη Σουηδία, ενδεικτικό του τι περιμένει τους εργαζόμενους και τους άνεργους σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα πλαίσια του «ευρωμονόδρομου», τον οποίο με θέρμη υπερασπίζονται και στη χώρα μας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Ο Σουηδός οικοδόμος Per Ove Persson, από την πόλη Lysevik της Σουηδίας, έμεινε άνεργος το 2003 και βγήκε στο ταμείο ανεργίας όπως δικαιούταν. Υστερα από κάποιο διάστημα, επειδή δεν μπορούσαν να του βρουν δουλιά στην πόλη όπου έμενε, του πρότειναν να πάει να δουλέψει στη γειτονική Νορβηγία και συγκεκριμένα στην πόλη Kongsvinger, που απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα από το Lysevik.

Οπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε την παραπάνω προσφορά, πρώτα για λόγους απόστασης, αλλά και για έναν πιο σοβαρό λόγο: Η εν λόγω νορβηγική εταιρία για την οποία θα δούλευε, δεν είχε υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με το σωματείο των οικοδόμων και ως εκ τούτου δεν πληρούσε μια σειρά από υποχρεώσεις για ασφαλιστικές εισφορές και ασφάλεια. Στη Σουηδία, όταν είναι κανείς άνεργος και του προταθεί δουλιά - εννοείται στον αντίστοιχο κλάδο που ανήκει και στην ίδια περιοχή - δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την προσφορά. Αν το κάνει, την πρώτη φορά μειώνεται το επίδομα ανεργίας κατά 25%, τη δεύτερη κατά 50% και την τρίτη φορά κόβεται τελείως.

Λοιπόν, στη συγκεκριμένη υπόθεση, του έκοψαν 25%, επειδή αρνήθηκε να πάει για δουλιά έστω κι αν ήταν σε ξένη χώρα. Ο Per Ove Persson κατέφυγε στο εφετείο και μετά από αρκετό διάστημα έχασε την υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε σωστή την απόφαση να του μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Εκανε έφεση στον Αρειο Πάγο και ξανάχασε την υπόθεση, η οποία τώρα βρίσκεται στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αν και πάλι χαθεί η υπόθεση, μπορεί να σημαίνει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούν να στέλνουν τους άνεργους από τη Σουηδία στην Ισπανία και από την Ελλάδα στην Τσεχία, χωρίς καμιά εγγύηση ότι έστω θα ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις της χώρας που ζει ο καθένας. Και όποιος αρνείται, δε θα έχει κανένα δικαίωμα επιδόματος.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ

Τα πλημμυρισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι ...αιφνιδιάστηκαν οι κυβερνώντες με τις πλημμύρες στον Εβρο! Μήπως πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν επαναληφθεί ή μήπως δεν έχουν προειδοποιηθεί δεκάδες φορές για τον κίνδυνο;

Φυσικά και γνώριζαν. Και σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά και τι πρέπει να γίνει, και τον επείγοντα χαρακτήρα του. Απλούστατα όμως αδιαφόρησαν προκλητικότατα, με αποτέλεσμα τώρα οι αγρότες της περιοχής να καταστρέφονται και να υπάρχουν μεγάλες οικολογικές επιπτώσεις.

Βλέπετε, ο Εβρος μπορεί να είναι ένα από τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού της όταν πρόκειται να αποκλειστεί η είσοδος «ανεπιθύμητων», για τον ευρωπαϊκό μας παράδεισο, μεταναστών. Ομως όταν πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα, τα πράγματα αλλάζουν...

Τέτοιου είδους υποδομές δεν ταιριάζουν στις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών και των εγχώριων κυβερνητών. Ούτε τη διαμετακομιδή εμπορευμάτων υποστηρίζουν, ούτε σε κάτι άλλο τους εξυπηρετούν και γι' αυτό όχι απλά δεν ενθαρρύνονται, αλλά επί της ουσίας απαγορεύονται.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ...εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ έκανε χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Ριντ, γνωρίζοντας πολύ περισσότερα από τον καθένα για το συγκεκριμένο θέμα.

Αλλωστε, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην πολύπαθη αυτή χώρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Αμερικανοί και Βρετανοί - εκτός των άλλων - κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους, ώστε να κυριαρχήσει ο εμφύλιος πόλεμος.

Δεν είναι φυσικά ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ακολουθείται η λογική του «διαίρει και βασίλευε» κι έχουμε δει τι επακόλουθα είχαν και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου που οι ΝΑΤΟικοί έβαλαν το χεράκι τους.

Πάντως, ό,τι κι αν λένε, μόνον όσους δε θέλουν να δουν τι πραγματικά συμβαίνει μπορούν να πείσουν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αποπροσανατολισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ισως, βέβαια, να μην το καταλαβαίνουν. Αν και χρόνια στο κουρμπέτι οι άνθρωποι του ΙΝΚΑ, ίσως, να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πως η ακρίβεια και η υποβάθμιση της ποιότητας των ειδών της αγοράς, δεν αντιμετωπίζεται με επετειακά... μποϊκοτάζ και αποχή από τα τρέχοντα ψώνια. Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, ότι δεν ιδρώνει το αυτί εκείνων, που κάνουν κουμάντο στην αγορά, από συνθήματα του τύπου δεν ψωνίζουμε «ούτε τρόφιμα, ούτε ρούχα, ούτε καύσιμα» για δύο μέρες - ακόμη κι αν τύχουν μιας σχετικά ευρείας αποδοχής και εφαρμογής - αφού, απλά και μόνο, οδηγούν σε μια επίσπευση ή μετάθεση, κατά δύο μέρες, κάποιων αγορών; Κι ακόμη περισσότερο, ότι τέτοιες ενέργειες, σε καμιά περίπτωση, δεν αποτελούν - όπως λένε - ... «επανάσταση»; Είναι, πράγματι, απορίας άξιο...

Το χειρότερο πάντως είναι το γεγονός ότι από τέτοιες ανέξοδες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο δράσεις, από τη μια μεριά οι θιγόμενοι από την ανελέητη ακρίβεια αποπροσανατολίζονται, ενώ εκείνοι που ενισχύουν την ασυδοσία του κεφαλαίου τρίβουν τα χέρια τους, μαζί με τους κεφαλαιοκράτες...

«Σκίζονται» για τους επιχειρηματίες

«Σκίζονται», τόσο η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφορικά με τη δημιουργία του γηπέδου στο Βοτανικό. Μάλιστα, έφτασαν σε τέτοιο σημείο... προθυμίας, ώστε να αλληλοδιαγκωνίζονται ποιος θα κάνει τις περισσότερες ενέργειες για να βοηθήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τελευταίο παράδειγμα, ήρθε με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημ. Κατσιγιάννη, ο οποίος και απαντούσε σε δηλώσεις του αντιδημάρχου Αθήνας Χρ. Ακριτίδη, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο και υπεύθυνο να ετοιμάσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι ο δήμος.

Η ουσία, όμως, δε βρίσκεται στο ποιος είπε τι, αλλά στο γεγονός πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε... εγρήγορση για να αποδείξουν την «καλή τους πίστη» στους μεγαλομετόχους της ΠΑΕ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι της Αθήνας, για να παίξουν ποδόσφαιρο, αναγκάζονται να ενοικιάσουν γήπεδα από ιδιώτες. Οι προτεραιότητες, πιστεύουμε, είναι σαφείς...

Αλληλο-αντιγράφονται

Εννιά σημεία - στόχους περιείχε το κείμενο συζήτησης που οργάνωσε ο Τομέας Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις Περιφερειακές Επιτροπές Αττικής (10-11 Μάρτη 2006).

Πρώτος στόχος η ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος υγείας με την οργάνωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Και καλά ποιος δεν την ολοκλήρωσε την ΠΦΥ; Μα το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που πήρε φόρα και προτείνει, αντιγράφει τις προτάσεις της ΝΔ, που με τη σειρά της είχε αντιγράψει το ΠΑΣΟΚ...

Μύλος ευρω-αντιγραφών, δηλαδή. Αλλά έτσι συμβαίνει όταν διαλέγονται αξιωματούχοι, όπως σχολίασε κάποιος που πήρε μέρος στις εργασίες της συνάντησης.

Διαγραφή της δωρεάν Υγείας

Μπορεί στην προαναφερόμενη στο προηγούμενο σχόλιο συζήτηση να περίσσεψαν οι διαπιστώσεις του τύπου «το ΕΣΥ είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ», αλλά στο κείμενο των θέσεων δεν υπήρχε πουθενά η «δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας». Αλλωστε, μια τέτοια θέση είναι ασύμβατη με την «επιβολή νέων κανόνων διαφάνειας και εκλογίκευσης στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της υγείας, έτσι ώστε να ανακόπτονται και να ανατρέπονται οι ανισορροπίες σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας», όπως προβλέπει ο τρίτος στόχος.

Εδώ, με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ υποτίθεται πως είχε καταργηθεί η λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών από το 1983, αλλά τους έδιναν κάθε χρόνο παράταση άδειας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και μετά της ΝΔ. Και τώρα υπόσχονται νέες ισορροπίες που είναι η εξής μία: Διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που δρα στο χώρο της υγείας.

Φευ!

Την πρόταση να θεσμοθετηθεί στο νέο Σύνταγμα ο κοινωφελής και μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της Υγείας, έκανε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να ισχύει αυτός ο περιορισμός στη μητέρα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, και στην Ελλάδα να δημιουργούνται ολόκληρες αλυσίδες υπηρεσιών από επιχειρηματίες».

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε να το εξετάσει απ' τη σκοπιά του κοινοτικού δικαίου, καθώς, «μετά την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», φευ - όπως αναφώνησε ο Ευ. Βενιζέλος - υπάρχει και η εμπειρία του «βασικού μετόχου» στα Μέσα Ενημέρωσης. Αν δηλαδή θεσπιστεί ένας τέτοιος περιορισμός θα εμποδίζεται ένας Ευρωπαίος επιχειρηματίας Υγείας να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα και στην Ελλάδα. Γεγονός, που είναι ασύμβατο με το «κοινοτικό κεκτημένο», το οποίο δεν επιτρέπει ούτε μια ουτοπική, έστω, προσέγγιση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διεθνές Δολοφονικό Δικαστήριο»

Ο θάνατος - δολοφονία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στα κρατητήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης συμπληρώνει μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία αυτού του οργανισμού, που έχει μετατραπεί στο δικαστικό βραχίονα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Οι δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις, του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του Χαβιέ Σολάνα, της Κάρλα ντελ Πόντε, άλλων αξιωματούχων του «ευρωατλαντισμού», αποκαλύπτουν το μέγεθος του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, αλλά και όλου του κόσμου. Οι χασάπηδες της Γιουγκοσλαβίας, που έριξαν στη σφαγή τους λαούς αυτής της χώρας, με την απόφαση για το διαμελισμό της το 1989, έρχονται τώρα στο ρόλο του τιμητή και του τιμωρού.

Από το 1999, όταν ξεκίνησε το μακελειό των ΝΑΤΟικών στο Κοσσυφοπέδιο και την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία, το σχέδιο των δολοφόνων ήταν ευκρινέστατο. Να ενοχοποιήσουν το σερβικό λαό που αρνούνταν να δεχτεί το νέο διαμελισμό της χώρας του, να δαιμονοποιήσουν τον Μιλόσεβιτς κατηγορώντας τον για όλα τα δεινά των Βαλκανίων. Ετσι, πίστεψαν ότι οι ίδιοι θα αθωωθούν για το έγκλημα διαρκείας και θα νομιμοποιήσουν τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική πολιτική τους.

Μέρος αυτού του σχεδίου ήταν και η παραπομπή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο Δικαστήριο της Χάγης. Βεβαίως, πριν την παραπομπή είχαν φροντίσει να σβήσουν κάθε ίχνος «διεθνούς δικαίου», αντικαθιστώντας το με το δίκαιο του ισχυροτέρου. Οπως έκαναν και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πειθήνιο όργανο των αμερικανοΝΑΤΟικών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετατράπηκε σε ένα ακόμη εργαλείο προώθησης και επιβολής της «ευρωατλαντικής» πολιτικής. Η δίκη Μιλόσεβιτς έγινε το βήμα απ' το οποίο οι αρχιτέκτονες της σφαγής των Βαλκανίων θέλησαν να στείλουν το μήνυμά τους προς τους λαούς που αμφισβητούν, ή αντιτάσσονται στα σχέδια τους: «Αυτά που έπαθαν οι Σέρβοι, αυτά θα πάθετε και σεις...»!

Από το βράδυ του Σαββάτου άρχισε μια καλά ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία, παρόμοια με αυτή που οι ίδιοι κύκλοι είχαν επιχειρήσει την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Να επαναφέρουν την εξίσωση: Κακοί οι Αμερικάνοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, χειρότερος όμως ο Μιλόσεβιτς. Για να βγάλουν λάδι τους πρώτους και να ρίξουν στο ανάθεμα τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και στο πρόσωπό του την αντίσταση κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η γνώμη του καθενός για την πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η παραπάνω εξίσωση είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και άκρως επικίνδυνη. Η αθώωση των εγκληματιών συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη των λαών, είναι η νομιμοποίηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και συνεχίζουν να διαπράττονται στο όνομα της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ