Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο και χορός

Στο θέατρο «Ροές» παρουσιάζεται η παράσταση με θέμα τον έρωτα του Εδουάρδου Β΄ για τον Γκάβεστον που φέρνουν σε αμηχανία τα ήθη και πυροδοτούν το μίσος και τη μανία της κατεστημένης εξουσίας. Με αφορμή το ομώνυμο έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου και τη μετάφραση του Παύλου Μάτεσι, ο Πέτρος Γάλλιας οδήγησε σκηνοθετικά και χορογραφικά την ομάδα σε μια παράσταση που παντρεύει το χορό με θεατρικά, εικαστικά, μουσικά και video art στοιχεία. Κοστούμια Νατάσσα Δημητρίου, διασκευές τραγουδιών Γιάννης Μακρίδης, video προβολές Δημήτρης Μαρκαντωνάτος. Παίζουν: Σοφία Κακαρελίδου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Χριστίνα Κουλουμπή, Αντώνης Δημητροκάλης, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Θεοδωρίδης κ.ά.

Ο «Εδουάρδος ΙΙ» επιλέχτηκε από διεθνή επιτροπή και παρουσιάστηκε σε 35λεπτο απόσπασμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4/2, στο πλαίσιο της 2ης Πλατφόρμας του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού (Ιούνιος 2005).

  • Επίσης, η θεατρική ομάδα «Πολυμήχανοι» παρουσιάζει στις «Ροές» το βραβευμένο έργο του Αγγλου συγγραφέα Φρανκ Μάρκους «Η δολοφονία της αδελφής Τζωρτζ», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Πετσόπουλου, από σήμερα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.15μμ). Σκηνικά Πάρις Φερράρο, κοστούμια Πολυμήχανοι - Σοφία Τσόπελα. Παίζουν: Λίλη Τσεσματζόγλου, Νατάσα Γαβαλά, Αντωνία Βαλλιανάτου, Μαρία Μοάτσου. Εκτακτη συμμετοχή: Αγγελική Παπαδάτου, Γιώργος Ντούσης.
  • Τη «Μήδεια» του Ευριπίδη παρουσιάζει η εταιρία θεάτρου «Προσωδία», σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Λάκη Καραλή, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στη Β΄ Σκηνή του θεάτρου «Βαφείο». Τη μετάφραση υπογράφουν οι Μαρία Σκούπα και Λάκης Καραλής, τα σκηνικά - κοστούμια ο Ανδρέας Σκούρτης, τις μάσκες η Δανάη Βογιατζή και η Τίνα Αλεξοπούλου, τους φωτισμούς ο Παύλος Ζαμενόπουλος. Την τραγική «μάγισσα» από την Κολχίδα, τη Μήδεια, ενσαρκώνει η Μαρία Σκούπα. Παίζουν επίσης ο Ηλίας Γκογιάννος (Ιάσονας), ο Μάνος Σοφουλάκης (Παιδαγωγός, Κρέοντας), ο Τάσος Ράπτης (Αγγελος, Αιγέας) και 10μελής χορός. Η μουσική της παράστασης στηρίζεται σε βυζαντινούς και δημοτικούς δρόμους και την ηχορυθμική λειτουργία του ποιητικού λόγου. Ζωντανά παίζουν ανατολίτικα όργανα λεπτές και σπάνιες μελωδίες. Ηχογραφημένοι είναι οι ροκ ηλεκτρονικοί μουσικοί ήχοι που συνοδεύουν το λόγο σε όλη του τη διάρκεια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ