ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
«Το Ιράν αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση για τις ΗΠΑ», υποστήριξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς το «βασικό υποστηρικτή της παγκόσμιας τρομοκρατίας» και «αποφασισμένο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Τις παρατηρήσεις της συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπερνς, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υπάρξει «κατ' αρχάς φραστική καταδίκη του Ιράν».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να πιέσουν για υπαγωγή, στο μέλλον, της όποιας απόφασης του Συμβουλίου στο άρθρο 4 του ΟΗΕ, που σημαίνει την αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του εμπλεκομένου. Επανέφερε, επίσης, την πιθανότητα ανάληψης δράσης ή επιβολής κυρώσεων «εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντιούνταν για να συζητήσουν τον ιρανικό φάκελο και να προγραμματίσουν τη σχετική συνεδρίαση της επόμενης βδομάδας.
Η Βρετανία φέρεται να ζήτησε να παρουσιάσει νέα έκθεση ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε δύο βδομάδες. Η Μόσχα, όμως, δε φαίνεται να συμφωνεί. Διπλωμάτες της ξεκαθάριζαν ότι δεν προτίθενται, όπως και οι Κινέζοι, να υποστηρίξουν την επιβολή κυρώσεων, πόσο μάλλον κάτι περισσότερο.
Στην, υψηλών τόνων, αμερικανική ρητορεία απάντησε η Τεχεράνη, διά στόματος του θρησκευτικού της ηγέτη και του Προέδρου. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τόνισε ότι το ιρανικό έθνος «δε θα υποκύψει σε καμία πίεση ή συνωμοσία ως προς το δικαίωμα στην τεχνολογία». Ο Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε τις «δυτικές χώρες» ότι «είναι ευάλωτες και θα υποφέρουν περισσότερο από το Ιράν αν προσπαθήσουν να το σταματήσουν», δηλώνοντας, όμως, «ανοιχτός σε συνομιλίες με τη ΔΕΑΕ».
Δεδομένης της κλιμάκωσης, ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, στέλεχος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου, υποστήριζε ότι «η κατάσταση στο Ιράκ επηρεάζει τις εξελίξεις με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις αμερικανικές δυνάμεις στη γείτονα χώρα». Ετερος ειδικός, ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ (Ινστιτούτο για Επιστήμες και Διεθνή Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον), υπενθύμισε ότι «οι κυρώσεις ουδέποτε ήταν αποτελεσματικές», τονίζοντας ότι μοναδικό αδύνατο σημείο της Τεχεράνης «είναι η ανάγκη της για εμπόριο πετρελαιοειδών, καθώς εισάγει το 40% της βενζίνης της».