ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Τον πρώτο γύρο συνομιλιών για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος των 30 ημερών για τον τερματισμό κάθε σχετικής δραστηριότητας που είχε τεθεί πριν από περίπου ένα μήνα, θα έχουν σήμερα οι πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, παρουσίασε, όπως είχε προγραμματιστεί, την έκθεσή του, όπου διαπιστώνει τη συνέχιση και επιτάχυνση του ιρανικού προγράμματος, καθώς και έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των ιρανικών αρχών, σημειώνοντας, όμως, ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύεται ότι το Ιράν αποτελεί πυρηνική απειλή.
Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, οι σημερινές συνομιλίες των πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σηματοδοτούν την έναρξη, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα μακρόχρονων και μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το θέμα. Από την Παρασκευή μέχρι χθες, τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, είχαν αδράξει κάθε ευκαιρία για να ανεβάσουν τους τόνους.
Η Ράις επέμεινε ότι το Ιράν «παίζει παιχνίδια με τη διεθνή κοινότητα». Υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά διπλωματικά περιθώρια, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες «μαζί με όσους έχουν τις ίδιες απόψεις» να κινηθούν και εκτός πλαισίου Συμβουλίου Ασφαλείας, σε περίπτωση που το Σώμα επιδείξει απροθυμία ή αργοπορία στη λήψη ικανοποιητικής δράσης.
Από την πλευρά του, ο Μπόλτον, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, έκανε σαφή αναφορά στην επιθυμία των ΗΠΑ να ενταχθεί στο κείμενο μιας ενδεχόμενης νέας απόφασης για το Ιράν μια νύξη στο άρθρο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει την άμεση επιβολή κυρώσεων ή ακόμη και ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που το Ιράν δε συμμορφωθεί.
Μετά τον Ρώσο Πρόεδρο, που έχει υπογραμμίσει ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν πόσο μάλλον στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, και το Πεκίνο φαίνεται να υιοθετεί σταδιακά ανάλογη καθαρή στάση. Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Ουάνγκ Γκανκγιά, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου τον τρέχοντα μήνα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υιοθέτηση μιας απόφασης που θα απειλεί με σκληρά μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα το Ιράν είναι «επικίνδυνη», γι' αυτό η χώρα του δε συμφωνεί με αυτήν την τακτική. Ο Γκανκγιά απέφυγε να διευκρινίσει, αν η Κίνα προτίθεται να ασκήσει βέτο σε περίπτωση παρουσίασης ενός «επιθετικού» σχεδίου απόφασης.
Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υποστήριζε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να δεχτεί και πάλι ελέγχους στο πυρηνικό της πρόγραμμα ακόμη και αιφνιδιαστικούς, αρκεί να τερματιστεί κάθε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος της. Ο Μουχάμαντ Σαϊντι άφησε, επίσης, νύξεις ότι η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά τη ρωσική πρόταση περί μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.
Επανέλαβε, όμως, ότι η διαδικασία αυτή καθαυτή είναι υψίστης σημασίας για το Ιράν και δεν πρόκειται να σταματήσει.