Την ώρα που κάθε χρόνο στη χώρα μας θρηνούμε εξαιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων πάνω από 1.500 νεκρούς και πάνω από 20.000 βαριά τραυματίες, η κυβέρνηση χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να ανακοινώσει κάποια μέτρα για την οδική ασφάλεια. Και πάλι, όμως, το «πακέτο» δράσεων που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είναι αποσπασματικό και πρόχειρο χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, εκτός από την προσθήκη άλλων 390 καμερών που θα αρχίσουν να τοποθετούνται κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου από το καλοκαίρι και που, όπως είναι προφανές, αντικειμενικός τους σκοπός δεν είναι κυρίως η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά η διευκόλυνση του «μεγάλου αδελφού»...
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, οι παρεμβάσεις του υπουργείου για την αύξηση της οδικής ασφάλειας έχουν προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν ως εξής:
- Ποσό 14,2 εκατ. ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις σε 6 οδικούς άξονες (Πέταλο Μαλιακού, Αντίρριο - Ιωάννινα, Πάτρα - Κόρινθος, Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία, Θεσσαλονίκη - Στρυμόνας, Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης) από τους οποίους μόνο για τους δύο πρώτους έχει γίνει δημοπρασία.
- Ποσό 31,3 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σε δεκάδες άλλα επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όπου όμως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 αναμένεται να ανατεθούν μόνο οι μελέτες.
- Ποσό 19,3 εκατ. ευρώ για επεμβάσεις άρσης της επικινδυνότητας σε 80 κόμβους που βρίσκονται στους άξονες Αντίρριο - Ιωάννινα, Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία και Πύργος - Κυπαρισσία. Και αυτό το μέτρο βρίσκεται ακόμη στις μελέτες.
- Ποσό 8,7 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας σε επικίνδυνα σημεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών κέντρων. Και το μέτρο αυτό βρίσκεται στο στάδιο επικαιροποίησης των μελετών ή προκήρυξης νέων μελετών.
- Ποσό 12,1 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση των 390 καμερών.
- Ποσό 1,1 εκατ. ευρώ για τη μελέτη (βρίσκεται σε εξέλιξη) καθορισμού νέων ορίων ταχύτητας στο εθνικό οδικό δίκτυο.
- Ποσό 2,1 εκατ. ευρώ για τηλεδιαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά από το τμήμα Κατερίνη - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, τη στιγμή όμως που και ο υπάρχων ηλεκτροφωτισμός δε λειτουργεί ή υπολειτουργεί...
- Ποσό 1,1 εκατ. ευρώ για μελέτη κωδικοποίησης και εφαρμογής νέας χιλιομέτρησης στην Εθνική Οδό (θα διευκολύνει προφανώς την επιβολή διοδίων ανά χιλιόμετρο...).
- Ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου οδών.