Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΤΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
«Μόνη μας ελπίδα η μαζική αντεπίθεση»

«Μέσα από τη συλλογική δράση τους οι γυναίκες μπορούν να διασφαλίσουν κατακτήσεις, να διεκδικήσουν νέες και να διαμορφώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής». Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την εκδήλωση που πραγματοποίησε προχτές το βράδυ η Εστία της Γυναίκας Περάματος στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Ενωσης Ποντίων, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήχθη στην περιοχή με θέμα: «Γυναίκες και Ποιότητα Ζωής».

Με βάση στοιχεία της έρευνας, οι γυναίκες, στην πλειοψηφία τους, είναι δυσαρεστημένες από την εργασία τους, από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, την ψυχαγωγία που μπορούν να έχουν, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ανεργία, η έλλειψη χρόνου, η ακρίβεια, τα προβλήματα σχέσεων, οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, τα εργασιακά προβλήματα, η έλλειψη υποδομών (παιδεία, υγεία), το άγχος, η αβεβαιότητα και οι αυξημένες οικογενειακές ευθύνες.

Στόχος της έρευνας είναι, τόνισε η Σούλα Πρεκετέ, πρόεδρος της Εστίας της Γυναίκας, να ονοματίσουμε τους πολιτικούς υπεύθυνους για την εκμετάλλευση των γυναικών και να δείξουμε το μονόδρομο του αγώνα και της αντίστασης για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

«Ποιότητα ζωής δε νοείται χωρίς εργασία», τόνισε η Δώρα Μόσχου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και ιστορικός. «Σήμερα αυτό το στοιχείο, πρόσθεσε, πλήττεται από την ανεργία και τις ύπουλες μορφές μερικής απασχόλησης που δεν επιτρέπει ούτε ανθρώπινες σχέσεις ούτε οικογένεια. Μέσα από τη συλλογική δράση της όμως η γυναίκα μπορεί να διασφαλίσει κατακτήσεις και να διεκδικήσει νέες».

Τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής (εργασία, παιδεία, υγεία, ζωή χωρίς πολέμους, ελεύθερο χρόνο), μαζί με την προσπάθεια κάποιων να μετατρέψουν τον πολιτισμό σε εμπόρευμα, επισήμανε η Εύα Μελά, γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη, η κοινωνία να πάρει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής και διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλο τον κοινωνικό ιστό και την ανάγκη το μαζικό κίνημα να βάλει στους στόχους του και την ποιότητα ζωής.

Η Κούλα Κυριακοπούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, εκπροσωπώντας έναν κλάδο που έχει υποστεί τα αντεργατικά μέτρα (ημιαπασχόληση, χαμηλοί μισθοί) κάλεσε τις γυναίκες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και στους γυναικείους συλλόγους και να αγωνιστούν για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, βουλευτές από τον Πειραιά, ο Γιάννης Πατσιλινάκος επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γυναίκες και ποιότητα ζωής(24/2/2006)
Στιγμιότυπα από το Συνέδριο της ΟΓΕ(30/4/2005)
Πού οφείλεται το Δημογραφικό;(15/12/2002)
Η μητέρα στο Πέραμα(12/5/2002)
Ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις νέους!(20/5/1998)
Τι σημαίνει γυναικείο κίνημα;(26/1/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org