Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δημιουργώντας «προθύμους»...

...για την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στελεχικό προσωπικό προσανατολισμένο στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προετοιμάζει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη δημιουργία «στρατιάς» χειραγωγημένων υπαλλήλων, ώστε να εφαρμοστεί με λιγότερες αντιδράσεις η αντιδραστική πολιτική για τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι «επιμορφωτικές» ημερίδες που διοργάνωσε, την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και προχτές στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, με θέμα «Η συμβολή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προστασία και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού». Το ίδιο το θέμα «μιλά» από μόνο του για τους βαθύτερους στόχους αυτών των ημερίδων και σίγουρα η επιλογή δεν είναι άσχετη με το σχέδιο του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ο οποίος - με πρόσχημα την «αποκέντρωση» - αποδομεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει δρόμους για την εισβολή της «διαχείρισης» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην πολιτιστική κληρονομιά.

Οι ημερίδες απευθύνονται στο προσωπικό του ΥΠΠΟ, των εποπτευόμενων από αυτό φορέων (μουσείων, ιδρυμάτων, πολιτιστικών οργανισμών), σε υπαλλήλους συναρμόδιων υπουργείων, σε υπαλλήλους περιφερειών, νομαρχιών και δήμων «που εμπλέκονται σε θέματα πολιτισμού». Απευθύνονται, επίσης, σε υπαλλήλους βιβλιοθηκών (δημόσιων και δημοτικών) και αρχείων.

Ηδη, από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν ολοκληρωθεί 18 «επιμορφωτικά» προγράμματα σε θεματικά πεδία όπως: πολιτιστική στρατηγική, προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ, πολιτιστική εξωτερική πολιτική - διεθνείς σχέσεις στο χώρο του πολιτισμού, πολιτισμός και πολιτιστικός τουρισμός, δημόσια διοίκηση και πολιτιστική διαχείριση, βιβλιοθήκες, αρχεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ