Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης

ICON

Για την κατάργηση της ανεργίας απαιτείται ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης και δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό όσο κυριαρχεί η λογική του κέρδους και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες. Και αυτή η ριζική ανατροπή είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική του, αφού δεν υποσχέθηκε κατάργηση της ανεργίας αλλά περισσότερη επιχειρηματικότητα και ξένες επενδύσεις. Στην ουσία, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η κυβέρνηση λέει στο ξένο κεφάλαιο «μπάτε σκύλοι και αλέστε», αφού εγγυάται φθηνό εργατικό δυναμικό και τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Με την επέκταση δε, της μερικής απασχόλησης ο πρωθυπουργός λέει στην ουσία στους εργαζόμενους ότι μπορεί να παίρνετε μισθούς πείνας αλλά δουλεύοντας λιγότερες ώρες θα μπορείτε να είστε κοντά στα παιδιά σας!

Μάλιστα, τόνισε, η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - λένε ότι φταίει η Παιδεία και έφτασαν στο σημείο να αντικαταστήσουν τη λέξη δουλιά από την απασχολησιμότητα. Ομως όλες οι «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν αυτά τα χρόνια στην Παιδεία ήταν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου και της «αγοράς». Πρόσφατα μάλιστα, είπε, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για την επέκταση ακόμα πιο ανοιχτά της «ανταγωνιστικότητας» και της επιχειρηματικότητας μέσα στην Εκπαίδευση, με στόχο την εκπαίδευση των νέων στην υπεράσπιση του δικαίου των επιχειρηματιών.

Η Αλ. Παπαρήγα κρίνοντας τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, τόνισε ότι έχει και παραέχει σχέδιο και αυτό είναι αντιλαϊκό, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ τον κάλεσε να δηλώσει εάν ζητάει να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που θεσπίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Οσο δε για τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ, ότι για την ανεργία φταίει το μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ότι εάν κάποιος ξεφύγει από τη θέση ότι η κοινωνία είναι ταξική, τότε κατρακυλάει σε αντιλαϊκές θέσεις ότι φταίει το ένα ή το άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστράτευσης των ναυτεργατών και είπε ότι σήμερα κυριαρχούν οι αντιλαϊκοί νόμοι και γι' αυτό οι εργαζόμενοι θέλουν στήριξη όταν «παρανομούν» για το δίκιο τους. Αυτή ακριβώς η θέση, είπε, είναι που πείραξε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ: Τους πείραξε η φωνή των ναυτεργατών ότι θα κάνουμε «κουρελόχαρτα» τα χαρτιά της επιστράτευσης. Τους πείραξε γιατί ανησύχησαν για τη γαλήνη τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι επειδή ακριβώς η ανεργία είναι σύμφυτη με το σημερινό σύστημα θα αυξάνεται, αφού το κεφάλαιο λόγω του ότι δεν έχει πατρίδα θα επενδύει εκεί όπου θα αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη. Με την κατάσταση που επικρατεί, είπε, μαζί με τις λαϊκές διεκδικήσεις, δυστυχώς μόνο αμυντικά μέτρα προστασίας των ανέργων μπορούν να παρθούν. Εμείς, τόνισε, προτείνουμε να επιδοτείται αυτός που δεν μπορεί να βρει δουλιά και όχι να προκρίνονται εξατομικευμένες πρακτικές για ένα φαινόμενο που είναι μαζικό. Η επιδότηση να είναι στο 80% του βασικού μισθού (όχι βέβαια του σημερινού), να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, να επιδοτείται το ενοίκιό τους κ.ά.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της «νομιμότητας», που τέθηκε από τα άλλα κόμματα με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, επισήμανε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη θέση. Η κυβέρνηση, είπε, κάνοντας λόγο για «κατάχρηση» δικαιωμάτων έστειλε το μήνυμα ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει την τακτική της καταστολής και τις βίας απέναντι στους εργαζόμενος, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει στην πλάτη του εννιά αντίστοιχες επιστρατεύσεις και χτύπημα των εργαζομένων με τα ΜΑΤ. Οσο δε για τη θεσμολαγνία του ΣΥΝ, είπε ότι μπορεί να ανοίγει δρόμο για διάφορα ειδύλλια αλλά κάνει ζημιά στο λαϊκό κίνημα.

(Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι εργαζόμενοι να δραπετεύσουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ»(2006-10-10 00:00:00.0)
«Ευρωπαϊκό κεκτημένο» είναι η συντριβή κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου(2005-11-01 00:00:00.0)
Πάρτε συγκεκριμένη θέση για τα σοβαρά ζητήματα(2004-03-23 00:00:00.0)
Εκσυγχρονισμένη σήμερα η παρακολούθηση «υπόπτων»(2003-06-05 00:00:00.0)
Ο λαός να δώσει πολιτική λύση στα προβλήματά του(2001-05-24 00:00:00.0)
Η αγωνιστική απάντηση του ΚΚΕ(1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ