Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι» του βουλγάρικου λαού στις βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή διάσκεψη διοργάνωσε το Βουλγάρικο Συμβούλιο Ειρήνης

Από τη διάσκεψη που έγινε στη Σόφια
Από τη διάσκεψη που έγινε στη Σόφια
Την ανάγκη ανάπτυξης και μαζικοποίησης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε κάθε χώρα, αλλά και του συντονισμού της πάλης σε βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσαν οι εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων, φορέων, κινημάτων και κομμάτων από Βαλκάνια, Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε το Βουλγάρικο Συμβούλιο Ειρήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αντίστασης στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία.

Η διάσκεψη έγινε το περασμένο Σάββατο στη Σόφια και κορυφώθηκε με διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της πόλης. Ομόφωνα εκφράστηκε το «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση ξένων βάσεων στη Βουλγαρία, αλλά και το «ΝΑΙ» σε ένα μέλλον ειρηνικό για τη Βαλκανική, χωρίς ιμπεριαλιστικά στρατεύματα και επεμβάσεις. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ορλάντο Φουντόρα και ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκ. Ζουγκάνοφ.

Μέσα στο Μάρτη, στη διάρκεια επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις στη Σόφια, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία.

«Εδώ μέσα σήμερα εκπροσωπείται ο βουλγάρικος λαός και λέει όχι στις αμερικάνικες βάσεις», είπε ο Μ. Μίντσεφ, Πολιτικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκ. Δημητρώφ και ηγετικό στέλεχος του Συμβουλίου Ειρήνης, τονίζοντας την πλήρη διάσταση των διαθέσεων του λαού από τις επιλογές της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τις στηρίζουν.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η πεποίθηση πως η Βουλγαρία και ο λαός της δε θα έχουν κανένα όφελος από την εγκατάσταση των βάσεων. Αντίθετα η Βουλγαρία εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, δένεται περισσότερο στο άρμα του ιμπεριαλισμού και των σχεδιασμών του για την ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένη μάλιστα την πείρα που υπάρχει από τη λειτουργία αντίστοιχων βάσεων σε μια σειρά άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, η Γερμανία κλπ., και η οποία κατατέθηκε στη συζήτηση, θεωρείται βέβαιο πως από την εγκατάσταση των βάσεων θα προκύψουν και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Β. Βαλκάνοφ, πρόεδρος του Βουλγάρικου Συμβουλίου Ειρήνης όσο και ο ακαδημαϊκός Ε. Γκίντεφ σημείωσαν πως τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα ο βουλγάρικος λαός σε όλα τα επίπεδα, από τη διαβίωση μέχρι και τη στρατιωτική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι αποτέλεσμα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Και πρόσθεσαν πως η επιθετικότητα των ΗΠΑ εντάθηκε ιδιαίτερα με την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ σημείωσε πως θεωρείται βέβαιο ότι στις βάσεις θα εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα. Ανέφερε πως οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέο επιθετικό πόλεμο στο Ιράν και κατέληξε αισιόδοξα, λέγοντας ότι υπάρχει ελπίδα, «το δείχνει η Λατινική Αμερική που σηκώνει κεφάλι στις ΗΠΑ».

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Ζώκας, αναφερόμενος στο φιλειρηνικό κίνημα στην Ελλάδας, τόνισε πως στο επίκεντρο της δράσης του δεκαετίες τώρα παραμένουν τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά στρατηγεία, η πάλη για την απομάκρυνσή τους και η απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφυλάχτηκε στον Μιχάλη Σπυριδάκη που χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι κομμουνιστές μαζί με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις καθημερινά αγωνιζόμαστε κόντρα στις πολιτικές του ιμπεριαλισμού και τους μηχανισμούς που δρουν στα πλαίσια της χώρας μας. Δεν υποστείλαμε τη σημαία, δεν αλλάξαμε τις αρχές μας, δε συμβιβαστήκαμε με τις απειλές, δε μας εμπόδισαν οι θυσίες και οι διώξεις όλα αυτά τα χρόνια», είπε. Και διαβεβαίωσε πως «οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα είμαστε μαζί με το βουλγάρικο λαό στο δρόμο του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ