Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μονόδρομος η πολιτική της ΕΕ

Την ασκούμενη πολιτική επιχείρησε να εμφανίσει ως «φάρμακο» κατά της ανεργίας κατά τη χtεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τη λογική του ευρω- μονόδρομου, αφού «έτσι και μόνον έτσι» μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα έκανε έκκληση στα κόμματα και τα συνδικάτα να συναινέσουν στην πολιτική αυτή.

«Εναρμονίζουμε τις προσπάθειές μας με τη στρατηγική της Λισαβόνας», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι το τρίπτυχο των στόχων της κυβέρνησης είναι «εκπαίδευση - ανάπτυξη - απασχόληση». Αναφερόμενος στην εκπαίδευση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η «σύζευξη της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας» και ένα «σύστημα που συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Για την ανάπτυξη είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «δημιουργία οικονομίας ευκαιριών», καθώς και σε μια «οικονομία δυναμική και με εξωστρέφεια» και την «ενθάρρυνση νέων επενδύσεων». Χαρακτήρισε μάλιστα ως θέματα πρώτης προτεραιότητας «την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ» και τη «σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».

Οσον αφορά στην απασχόληση υπερασπίστηκε τις περίφημες «ενεργητικές πολιτικές», μιλώντας για «επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων», καθώς και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης μιλώντας για «τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε περιοχές που πλήττονται πιο έντονα από την ανεργία».

Ο Κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι «τα ποσοστά των ανέργων στη χώρα μας είναι από τα πιο υψηλά στην ΕΕ» προσθέτοντας όμως ότι «οι άνεργοι δεν οργανώνονται, δε συνδικαλίζονται, δε διεκδικούν συλλογικά» και έκανε λόγο για «ευθύνη των συνδικάτων» που οφείλουν «να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις». Δεν απέφυγε δε να πει ότι «δε βοηθούν οι απόπειρες πόλωσης και όξυνσης, όπως και οι αοριστίες και οι αφορισμοί» και πως «δε δίνουν λύση τα άκρα και οι ακρότητες». Οπως είπε, «αντιδράτε σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης», προσθέτοντας πως υπάρχει «αντίδραση στις πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα του Ελληνα», όπως επίσης και «στις πολιτικές που στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», καθώς και στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Παράλληλα έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις απόδοσης της κυβερνητικής πολιτικής σημειώνοντας ότι «η ανεργία μειώνεται, μειώθηκε στο 9,7%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ