Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οι μεγάλοι χαμένοι της γρίπης των πτηνών

Επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων επιβίωσης

Motion Team

Οι επιπτώσεις στην πτηνοτροφική παραγωγή εξαιτίας της γρίπης των πτηνών είναι μεγάλες. Από το περασμένο φθινόπωρο με τον σχετικό θόρυβο που ξεσηκώθηκε, μέχρι το περιστατικό στις Οινούσσες και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αποδημητικά πουλιά τις τελευταίες μέρες έχουν φοβίσει τους καταναλωτές και έχουν μειώσει δραματικά τη ζήτηση.

Ομως στον πτηνοτροφικό τομέα οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των συνεπειών το πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίοι βιώνουν την απειλή της απόλυσης, της μείωσης του μεροκάματου κλπ. Παράλληλα υπάρχουν οι οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος των μικρο-μεσαίων πτηνοτρόφων, λόγω της σχέσης που έχουν με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Με άλλοθι την πρόσφατη κρίση, οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις επιδείνωσαν μονομερώς τους «όρους συνεργασίας» σε βάρος των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων. Με πρόσχημα ότι τα πουλερικά τους μένουν αδιάθετα, αύξησαν τις τιμές των φιραμάτων και των νεοσσών, μείωσαν την τιμή του κρέατος και σε ορισμένες περιπτώσεις επιμηκύνουν το χρόνο εκτροφής και τα κενά μεταξύ των εκτροφών. Ανάλογου χαρακτήρα είναι οι επιπτώσεις, και σε άλλους κλάδους, όπως είναι η αυγοπαραγωγή και η παραγωγή πουλερικών χωρικής πτηνοτροφίας, δηλαδή τα πουλερικά που πουλάνε οι πλανόδιοι.

Η κυβέρνηση σε απάντηση στην κρίση εξάγγειλε ορισμένα μέτρα, τα οποία όμως αφορούν κυρίως τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί το κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ που εξάγγειλε για επισιτιστική βοήθεια θα προσπαθήσουν να το καρπωθούν οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και λίγοι συνεταιρισμοί που έχουν στα ψυγεία τους το κρέας πουλερικών που θα δοθεί σαν επισιτιστική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτού του κρέατος έχει παραχθεί από τους φασονίστες πτηνοτρόφους με χειρότερους όρους παραγωγής. Η αναστολή για ένα χρόνο των ασφαλιστικών εισφορών και η αποπληρωμή τους σε 120 άτοκες δόσεις, όπως και η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ με 12% του συνολικού εργατικού κόστους αφορά κυρίως τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και ελάχιστα τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους φασονίστες πτηνοτρόφους, των οποίων οι εισφορές τους στον ΟΓΑ είναι ασήμαντα ποσά.

Ανάλογου χαρακτήρα με τα παραπάνω είναι και η εξαγγελθείσα αναστολή μέχρι τον Ιούνιο του 2006 των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέχρι τις 30/9/05 και η δυνατότητα ρύθμισής τους σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως επίσης και η μείωση του Συντελεστή Καθαρού Κέρδους κατά 50%. Ρυθμίσεις με τις οποίες επωφελούνται περισσότερο οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι που θα υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες επιβάλλεται να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα, όπως:

  • Τη διαγραφή των δόσεων των δανείων τους και την εξασφάλιση ενός εισοδήματος επιβίωσης των οικογενειών τους για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστούν να σταματήσουν ή να μειώσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
  • Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην επιδεινωθούν οι όροι «συνεργασίας» με τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τις οποίες δουλεύουν με ένα σύστημα φασόν. Παρέμβαση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με όπλο τα όποια κίνητρα εξάγγειλε προς τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε η σκληρή απεργιακή μάχη στις πύλες της «Πίνδος»(2013-04-05 00:00:00.0)
«Ψίχουλα» για την πτηνοτροφία(2006-06-22 00:00:00.0)
Αρνούνται μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας(2006-03-21 00:00:00.0)
Και νέα ύποπτα κρούσματα(2006-02-15 00:00:00.0)
«Ημίμετρα» για τους πτηνοτρόφους(2005-12-13 00:00:00.0)
Γιατί οι ιοί «προτιμούν» την... Ασία;(2004-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ