Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Αλλα δύο κρούσματα

Εφτασαν τα έξι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 έφεραν και οι δύο νεκροί κύκνοι, που βρέθηκαν προ ημερών στην Παραλία Θεσσαλονίκης και στην Ασπροβάλτα και το εργαστήριο Θεσσαλονίκης είχε εντοπίσει τον υπότυπο Η5 στις 14/2. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Αγγλικό Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών βρήκε ότι φέρουν το στέλεχος του ιού Ν1.

Μετά και από αυτά τα δύο περιστατικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών έγιναν πλέον έξι. Από αυτά τα τέσσερα κρούσματα βρέθηκαν στο Νομό Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα από ένα στο Νομό Πιερίας και στη Σκύρο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χτες ξαναανακοίνωσε σχετικά ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Πάντως, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτα πουλερικά και πτηνοτροφία και όπως αναφέρεται από κτηνιάτρους που δουλεύουν στα μέτρα βιοσφάλειας τις τελευταίες μέρες μειώνεται ο αριθμός των νεκρών αποδημητικών πουλιών που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης εκτιμούν πως αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα φύγει από τη χώρα αυτό το κύμα των αποδημητικών πουλιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει προβληματισμός τι θα γίνει, όταν περάσει το επόμενο κύμα αποδημητικών πουλιών - που τώρα βρίσκεται στην Αφρική - κατά το Μάρτη και τον Απρίλη.

Κατά τ' άλλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και βασικά στους «επικίνδυνους» νομούς κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αυστηρές συστάσεις σε όσους δεν κλείνουν τα πουλερικά μέσα και, όπως έγινε χτες γνωστό, στη Χαλκιδική «έπεσε» και ένα πρόστιμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ