Κυριακή 29 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάγκη κοινής δράσης εργατών - αγροτών

Μιλά στο «Ρ» ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ

ICON

Με το μεγάλο τους συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμπτη οι αγρότες θα προβάλουν τις διεκδικήσεις τους και θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να οργανώσουν την αντίσταση και τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.

Τις τελευταίες μέρες οι γραμματείες της ΠΑΣΥ στην Κεντρική Μακεδονία έχουν πραγματοποιήσει συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα και έχουν αρχίσει οι εξορμήσεις στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τους στόχους του συλλαλητηρίου. Ηδη στους Νομούς Πιερίας, Πέλλας, Σερρών και Ημαθίας αποφασίστηκε να γίνει η μεταφορά με λεωφορεία των αγροτών που δηλώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μεγάλη αναμένεται να είναι και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Θεσσαλών αγροτών, ενώ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα από την ΠΑΣΥ Εβρου όπου συζητήθηκαν τα σχετικά με τη μεταφορά των αγροτών της Θράκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το πρόγραμμα των ενημερωτικών εξορμήσεων στα χωριά της περιοχής.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που βρίσκονται αυτό τον καιρό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της εταιρίας να κλείσει τη μονάδα της Θεσσαλονίκης. Ηδη τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο της ΠΑΣΥ από τη γραμματεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τους εργαζόμενους και μετέφερε κάλεσμα για συμμετοχή τους στην παναγροτική κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά, δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη κοινής και συντονισμένης δράσης αγροτών και εργαζομένων. Επίσης, αύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη κλιμάκιο της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Βαγγέλη Μπούτα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Ρίσκος, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε: «Υπάρχει ανάγκη κοινής δράσης εργατών και αγροτών για να αντιπαλέψουμε τις επιλογές της ΕΕ, που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καμία τάξη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της. Αυτό φαίνεται ότι το καταλαβαίνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και παραγωγοί κι αυτό θα φανεί και στη συγκέντρωση. Η ΠΑΣΥ, εκφράζοντας αυτό τον κόσμο, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που καθημερινά μας πλήττουν».

«Ηδη αυτό τον καιρό οξύνονται τα προβλήματα για τους αγρότες με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Αγροτικής Πολιτικής. Σ' όλα τα προϊόντα υπάρχουν προβλήματα. Λιγότερα χρήματα για τους καπνοπαραγωγούς, μέσα σε τρία χρόνια το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα μειωθεί κατά 40%, η βιομηχανική ντομάτα μετά και το κλείσιμο της "Ομοσπονδίας" εγκαταλείπεται στην περιοχή μας, αφού δε δίνει κανένα εισόδημα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για το ρύζι, το στάρι, τα οπωροκηπευτικά, αλλά και τα κτηνοτροφικά. Από την άλλη οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν μια πρωτοφανή ανεργία, τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Με αυτή την έννοια η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης σημαίνει ότι μόνο με κοινό μέτωπο είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση», καταλήγει ο Γιώργος Ρίσκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ