Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ισχυροί κρίκοι στην ... εμπορευματική αλυσίδα

Ξετινάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προβλέπεται να μπει ακόμα πιο βαθιά το χέρι των εργαζομένων στην τσέπη καθώς το κράτος αποποιείται στο μέγιστο βαθμό τις υποχρεώσεις για τον εφοδιασμό και τη λειτουργία των νοσοκομείων

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η «εξασφάλιση συνεχούς ροής χρήματος απ' τους ασφαλιστικούς φορείς». Από τις τσέπες δηλαδή των ασφαλισμένων...
Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η «εξασφάλιση συνεχούς ροής χρήματος απ' τους ασφαλιστικούς φορείς». Από τις τσέπες δηλαδή των ασφαλισμένων...
Εκκαθαριστική επιχείρηση για την προετοιμασία του τοπίου ενόψει της λειτουργίας των μελλοντικών Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας προετοιμάζει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, το οποίο έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται αφ' ενός η εκχώρηση όλων των υπηρεσιών των νοσοκομείων σε εταιρίες, πλην της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας και των εργαστηρίων, και αφ' ετέρου η δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας που θα «μαζεύει το χρήμα», πρωτίστως απ' τα Ταμεία, για να πληρώνει τους προμηθευτές. Σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν καταβάλλουν τα προβλεπόμενα ποσά μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, τότε θα πληρώνουν προσαυξημένα τα χρέη με τους συμβατούς τόκους ή τους τόκους υπερημερίας!

Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ, όσον αφορά στα Ταμεία, κωδικοποιεί και αυστηροποιεί παλιότερες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να τις κάνει πιο αποτελεσματικές με τη δημιουργία κεντρικών οργάνων.

Δύο Ανώνυμες Εταιρίες

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Δημόσιες συμβάσεις και Εφοδιαστική Αλυσίδα του ΕΣΥΚΑ και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με όσα προβλέπει, συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών μπορούν να γίνονται στους τομείς της εστίασης, της καθαριότητας, της ασφάλειας-φύλαξης, της συντήρησης, της μίσθωσης ακινήτων, της πλύσης-καθαρισμού-σιδερώματος ιματισμού και στην αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων. Είναι μια προοπτική η οποία απαιτείται απ' το πλαίσιο των ΣΔΙΤ που θεσμοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι προμήθειες στο εξής θα προγραμματίζονται με βάση τα προηγούμενα δεδομένα των μονάδων και σε περίπτωση που οι προγραμματιζόμενες ποσότητες αποκλίνουν σε ποσοστό +/-20% των αναγκών θα καταλογίζεται στους ευθυνόμενους χρηματική ποινή από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

Προβλέπεται ακόμα η σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με την επωνυμία «Αρχή Μητρώων, Προδιαγραφών και Διαιτησίας» και δύο νέων ΝΠΙΔ με τις επωνυμίες «Προμήθειες Φορέων Υγείας ΑΕ» και «Εφοδιασμός Φορέων Υγείας ΑΕ».

Σκοπός της πρώτης εταιρίας είναι κυρίως η υλοποίηση των διαγωνισμών και της δεύτερης η διαχείριση των ενιαίων αποθηκευτικών χώρων, δηλαδή η λήψη των παραγγελιών ανεφοδιασμού, η μεταφορά και διανομή των προϊόντων στους φορείς.

Στην έδρα της εταιρίας «Εφοδιασμός Φορέων Υγείας ΑΕ» προβλέπεται να συσταθεί ειδική υπηρεσία εκκαθάρισης λογαριασμών των Ασφαλιστικών Οργανισμών και πληρωμής των Προμηθευτών.

Ειδικά για την εκκαθάριση των λογαριασμών προβλέπονται:

1. Η εκκαθάριση και η τιμολόγηση των λογαριασμών των ασθενών θα πραγματοποιείται, για μεν τους ιδιώτες πριν την έκδοση του εξιτηρίου, για δε τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση του εξιτηρίου.

2. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλουν στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας (ΥΥΚΑ) το αργότερο έως την 30.4.2006 τα ποσά για τους ασφαλισμένους τους μέχρι 31.12.2005. Για τους λογαριασμούς των ασφαλισμένων τους που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν εντός του έτους 2006, υποχρεούνται να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά εντός 3 μηνών από τη δημιουργία τους.

3. Σε περίπτωση παραβίασης των προθεσμιών, τα Ταμεία θα επιβαρύνονται με το σύνολο των επιβαρύνσεων και των τόκων συμβατικών ή υπερημερίας, τους οποίους οι φορείς του ΥΥΚΑ θα κληθούν να καταβάλουν σε προμηθευτές ή παρόχους υπηρεσιών συνεπεία καθυστερήσεως των πληρωμών τους.

4. Με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των άλλων συναρμόδιων υπουργών που εποπτεύουν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δημιουργείται ενιαίο σώμα ελεγκτών για την από κοινού κάλυψη των αναγκών ελέγχου των αιτιών εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία, των πραγματοποιούμενων ιατρικών πράξεων και των λοιπών χρεώσεων των λογαριασμών των ασφαλισμένων.

Ροή χρήματος μετά κερδών

«Η εξασφάλιση τακτικών πληρωμών στους προμηθευτές επιτυγχάνεται μέσω της εξασφάλισης συνεχούς ροής χρήματος από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους αρμόδιους φορείς του ΥΥΚΑ», αναφέρεται στο νομοσχέδιο και - επιπλέον - προβλέπει έσοδα από τους παρακάτω:

  • Ιδιώτες ή ασφαλισμένους ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών
  • Αλλοδαπούς, ανασφάλιστους και άπορους, των οποίων οι δαπάνες καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Ιδιες συμμετοχές των ασφαλισμένων
  • Λοιπά έσοδα, πλην των παραπάνω κατηγοριών και των εσόδων από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Οι προμηθευτές πληρώνονται από την ειδική υπηρεσία. Εσοδα της υπηρεσίας αυτής είναι οι προκαταβολές των ασφαλιστικών οργανισμών, ποσοστού περίπου 80%. Ενα 20% αυτών των προκαταβολών απ' τα Ταμεία καταχωρίζονται ως έσοδα των Διοικήσεων Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).

Πάντως, με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι δυνατή η ανακατανομή των ανωτέρω ποσών και ποσοστών εσόδων ανά φορέα.

Μέσα από αυτή τη ροή του χρήματος προβλέπονται και κέρδη για τις δύο Ανώνυμες Εταιρίες που θα μπορούν να κατανεμηθούν με τρόπους που περιγράφονται στο νομοσχέδιο.

Αλλες διατάξεις

Το νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει:

  • Υποχρεωτική εφαρμογή Ενιαίων Τυποποιημένων Εντύπων, σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή
  • Σε περίπτωση που αποδειχθεί παράτυπη ή παράνομη διακίνηση ή εμπορία προϊόντων κυριότητας των φορέων του ΥΥΚΑ, επιβάλλεται στους εμπλεκόμενους ποινή τουλάχιστον ίση με το δεκαπλάσιο της αξίας των προϊόντων και έως του ποσού του 1.000.000 ευρώ
  • Απαγορεύεται η τοποθέτηση και λειτουργία μηχανημάτων χωρίς προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που οι παρέχοντες καλύπτουν πλήρως και σωρευτικά τις δαπάνες κτήσης, συντήρησης, αντιδραστηρίων και άλλων αναλώσιμων υλικών. Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση των δωρεών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα
  • Ορίζονται κανόνες για τη χρηματοδότηση και χορηγία των δαπανών συνεδρίων και λοιπών εκδηλώσεων και για τη συμμετοχή των επαγγελματιών Υγείας σε αυτές
  • Η παραβίαση της υποχρέωσης για εχεμύθεια τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους 10.000-100.000 ευρώ
  • Με απόφαση του υπουργού Υγείας χορηγείται χρηματικό βραβείο 3.000-20.000 ευρώ στα στελέχη και στους υπαλλήλους που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση των στόχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ