Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Ανετη επικράτηση της Μισέλ Μπατσελέ

Από τους χτεσινούς πανηγυρισμούς στο Σαντιάγο της Χιλής

Associated Press

Από τους χτεσινούς πανηγυρισμούς στο Σαντιάγο της Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

H Μισέλ Μπατσελέ επικράτησε άνετα του αντιπάλου της Σεμπαστιάν Πινιέρα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή. Με καταμετρημένο το 67% των ψήφων, η υποψήφια της Δημοκρατικής Σύγκλισης, του Σοσιαλιστικού κόμματος, λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 53,22% έναντι του 46,77% του Σεμπαστιάν Πινέρα, υποψηφίου της κεντροδεξιάς «Ενωσης για τη Χιλή», δισεκατομμυριούχου και κατόχου μεγάλου μεριδίου μετοχών της κυρίαρχης χιλιανής αεροπορικής εταιρίας LAN Airlines.

Ο Πινιέρα αναγνώρισε τα ξημερώματα της Κυριακής την ήττα του και συνεχάρη τη Μισέλ Μπατσελέτ. «Τη συγχαίρω όχι μόνο επειδή θα γίνει η πρώτη Πρόεδρος της Χιλής, αλλά επειδή θέλω επίσης να χαιρετίσω τα εκατομμύρια των γυναικών που αγωνίστηκαν για να καταλάβουν τη θέση που τους ανήκει», δήλωσε.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μπατσελέ, Σέρχιο Μπιτάρ, χαρακτήρισε ιστορική τη νίκη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα εκλέγεται πρόεδρος με άμεση ψηφοφορία από το λαό. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στους δρόμους του Σαντιάγο χιλιάδες βγήκαν να πανηγυρίσουν τη νίκη της Μπατσελέ και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και έξω από την έδρα του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μπατσελέ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46% και προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις καθόλη την πορεία προς την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Κρίσιμο ζήτημα για την εκλογή της ήταν οι ψήφοι του ΚΚ Χιλής, το οποίο τελικά αποφάσισε να τη στηρίξει κατόπιν της δημόσιας δέσμευσής της ότι θα εκπληρώσει τους πέντε όρους που έθεσε το ΚΚ Χιλής, και αφορούν την εξασφάλιση της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους, αλλά και κοινωνικά ζητήματα. Βέβαια, παραμένει άγνωστο εάν τελικά η Μπατσελέ θα εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η ίδια πάντως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Χιλιανούς, ειδικά γι' αυτούς που δεν εισέπραξαν τίποτα από την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα.

Επίσης, η Μπατσελέ μνημόνευσε τον πατέρα της, θύμα της δικτατορίας, και υποσχέθηκε πως θα θέσει εαυτόν στην υπηρεσία των πολιτών, επικεφαλής μίας χώρας, «η οποία θα εκπλήξει τον κόσμο ολόκληρο» έως το 2010. «Ημουν η υποψήφια των πολιτών, θα γίνω η πρόεδρος των πολιτών», τόνισε η Μπατσελέ και δεσμεύτηκε πως θα υιοθετήσει «ένα νέο ύφος εθνικής πολιτικής, πιο συμμετοχικής».

Η νέα Πρόεδρος της Χιλής, ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών, έχει διατελέσει υπουργός Υγείας (2000-2002) και Αμυνας (2002-2004) επί κυβερνήσεων του απερχόμενου Προέδρου Ρικάρντο Λάγκος. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της Αεροπορίας που βασανίστηκε και πέθανε στη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η ίδια η Μπατσελέ και η μητέρα της συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια, εξορίστηκαν στην Αυστραλία και από εκεί στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου και σπούδασε Ιατρική και έζησε το μεγαλύτερο μέρος των χρόνων της εξορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρα στην καταστολή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις(2011-09-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια στη Λατινική Αμερική(2011-03-22 00:00:00.0)
Διαχειριστική κυβερνητική αλλαγή(2010-01-19 00:00:00.0)
Οργιο καταστολής(2006-06-01 00:00:00.0)
Αναβρασμός στην Παιδεία(2006-05-31 00:00:00.0)
Μοράλες: «Θα είμαστε στον αντιιμπεριαλιστικό δρόμο»(2006-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ