Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαδρομές» του βλέμματος

«Ερημικές παιδουπόλεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Θανάση Παναγιώτου, που εγκαινιάζεται στις 10/1 (8μ.μ.) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Σα σκηνικό μιας ασυνόρευτης πόλης οι πίνακές του. Μία άχρονη και φανταστική πόλη που βυθίζεται ή αναδύεται από τα νερά γύρω της. Ο θεατής παρατηρεί από ψηλά, δρόμους, σοκάκια, πλατείες και ξέφωτα, πόρτες και παράθυρα, κεραμοσκεπές και σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά, αποκαλύπτοντας δαιδαλώδεις διαδρομές του βλέμματος. Οι απροσδόκητες παιδικές φιγούρες, που ο δημιουργός τοποθετεί να παίζουν αμέριμνα εκεί, αναιρούν τη βαριά σιωπή των εγκαταλειμμένων τοίχων. Και το φως, χαράζοντας τα δικά του μονοπάτια, αποκαλύπτει κρυμμένους δρόμους διαφυγής.

Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, «Λιμάνια και καράβια διασυνδέουν τα ασύνδετα αυτής της πόλης με τους ρυθμούς και τα αναπάντεχά της. Μυστηριωδώς τα τμήματά της επικοινωνούν χωρίς φανερές προσβασιμότητες... Το βλέμμα τελετουργικά ακολουθεί μια διαδικασία μετασχηματισμών του ίδιου του χρόνου της εικαστικής αφήγησης, ενώ ο θεατής γίνεται παρατηρούμενος. Κοιτάζει αυτή την πόλη και την ίδια στιγμή η πόλη τον κοιτά. Γίνεται ο μίτος της αφήγησής της καθώς οπτικά την περισκοπεί, ενώ εκείνη τον περιλαμβάνει...».

Ο Θ. Παναγιώτου σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1977 έως το 1982, με δασκάλους τον Δ. Μυταρά στο προκαταρκτικό και τον Π. Τέτση στα εργαστήρια. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα τέχνης του βιβλίου με δάσκαλο τον Γ. Παπαδάκη. Τον Απρίλη του 2001 κέρδισε το Β' Παγκόσμιο Βραβείο Ζωγραφικής στη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Sharjah. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ