Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκμετάλλευση ... υψηλής τεχνολογίας

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο δραστηριοποίησης για τους επιχειρηματίες και βαθιάς εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, κυρίως τους νέους
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο δραστηριοποίησης για τους επιχειρηματίες και βαθιάς εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, κυρίως τους νέους
Πάρα πολλοί είναι οι νέοι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους κλάδους των Νέων Τεχνολογιών, της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών κτλ. Πρόκειται για τομείς, οι οποίοι στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν ευρέως τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και απορροφάται κόσμος που έχει εκπαιδευτεί στο σχετικό αντικείμενο.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο, μιλά στο «Ρ» μια νεαρή εργαζόμενη απ' την «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»: «Μέχρι πριν 5-6 χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις ήταν καλές, υπήρχαν καλά επιδόματα... Τώρα που λένε ότι "πιέζει η ανταγωνιστικότητα" και υπάρχει κρίση στις τηλεπικοινωνίες, πάρα πολλοί δουλεύουν με 6μηνες συμβάσεις». Την ίδια περίοδο βέβαια, η κερδοφορία της επιχείρησης, όχι μόνο δεν έχει πέσει, αλλά διαρκώς αυξάνεται. Σήμερα, σε σύνολο 2.400 εργαζομένων στην Αθήνα, υπολογίζεται ότι γύρω στους 500 είναι συμβασιούχοι. Ηδη, η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» έχει μεταφέρει το εμπορικό κομμάτι της στη Ρουμανία: «Εκεί τρεις εργαζόμενοι "στοιχίζουν" όσο ένας Ελληνας».

«Πλέον, υπάρχει αβεβαιότητα, ανασφάλεια, καταλαβαίνει ο κόσμος ότι έχει ζορίσει η κατάσταση...». Οι παλιότεροι, «ακριβοί» και με δικαιώματα. εργαζόμενοι ωθούνται σε «αποχώρηση». Μόνο την περασμένη χρονιά, καταγράφτηκαν γύρω στις 400 «εθελούσιες εξόδους» από την εταιρία, ενώ, συνολικά, το προσωπικό μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια μειώθηκε κατά 1.000 άτομα.

Η ίδια η εργαζόμενη που μιλά στο «Ρ» έχει προσληφθεί με 6μηνη σύμβαση. Πολλοί απολύονται κάθε 6 μήνες, και μετά από ένα μήνα προσλαμβάνονται πάλι. Η υψηλή ανεργία πιέζει τη νεολαία. «Παίρνει συνήθως νέο κόσμο, ένας 40άρης δύσκολα να δεχτεί να δουλέψει έτσι...». Στο τμήμα της συγκεκριμένης κοπέλας, περίπου το 1/4 του δυναμικού έχουν υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ, όπως τους έχει πει ο ίδιος ο διευθυντής, είναι από τις λίγες περιπτώσεις εργαζομένων, που πληρώνονται τις υπερωρίες. Αλλοι που απασχολούνται σε ερευνητικό έργο, υπογράφουν συμβάσεις έργου, τότε «δεν υπάρχει ωράριο...».

Η εργαζόμενη μεταφέρει τις εμπειρίες συναδέλφων της και από άλλους χώρους: «Στη VODAFON, κάνουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται, ένα ..."συνηθισμένο" ωράριο είναι ας πούμε από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Υπάρχουν κάμερες στους διαδρόμους, μεγάλη τρομοκρατία, δεν αφήνουν, π.χ., να μπουν συνδικαλιστές». Στην «ΙΝΤΡΑΛΟΤ», έχουν κάθε μέρα άλλο ωράριο. Δουλεύουν πέντε μέρες τη βδομάδα, χωρίς να ξέρουν ποιες θα είναι (έγκαιρα). Γενικά, «ο χώρος είναι ασυνδικάλιστος, υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση, πάρα πολλοί νέοι που δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους κτλ.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο κατάστημα της Σταδίου(2022-11-24 00:00:00.0)
Οταν δεν κοκκινίζουν από τα ψέματα που λένε...(2021-04-22 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο και το ωράριο(2014-11-30 00:00:00.0)
Ραγδαία η εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας(2005-03-27 00:00:00.0)
Η κατρακύλα(2005-03-05 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφο το "35ωρο" της ΙΝΤΡΑΚΟΜ!(1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ