Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ - «ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
«Διάλογος» - πλάτη στις ορέξεις του κεφαλαίου

«Συζήτηση με την κοινωνία» αποκαλούν οι μεγαλοβιομήχανοι την πλύση εγκεφάλου που κάνουν μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό για να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές τους αξιώσεις

Η διήμερη - εκδήλωση του ΣΕΒ με τίτλο «Ανοικτό Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα», που ολοκληρώθηκε χτες, σημείωσε σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ο. Κυριακόπουλο «μεγάλη επιτυχία», προφανώς επειδή έδωσε την ευκαιρία στους μεγαλοβιομήχανους να προβάλλουν τις αντεργατικές και αντιλαϊκές θέσεις τους με το πρόσχημα της ...«συζήτησης στην κοινωνία».

Η δήθεν «ζύμωση ιδεών» κρίνεται απαραίτητη από το ΣΕΒ προκειμένου να κάμψει ένα βασικό εμπόδιο: Την κοινή πεποίθηση του κόσμου - ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει - ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους, που σε καμία περίπτωση δε συμπίπτει με το συμφέρον των εργαζομένων. Αυτό φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του Ο. Κυριακόπουλου, τις δύο αυτές μέρες, που μίλησε για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη βάση της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας, αναθεώρηση του ...«κοινωνικού συμβολαίου» και για «προσπάθεια να προκαλέσουμε αλλαγή νοοτροπίας». Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για «συνέδριο συν-ευθύνης» και αποκάλυψε τον «μύχιο πόθο» του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα είναι υπόθεση όλων μας!».

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι από τις συζητήσεις της πρώτης μέρας προέκυψαν προτάσεις όπως η σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και η απασχόληση νέων εργαζομένων με κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους.

Μέσα σε μια ...ωραία ατμόσφαιρα, έγινε η συζήτηση των πολιτικών με δημοσιογράφους για την «ανταγωνιστικότητα», όπου τα απαραίτητα δείγματα διαφωνίας περιορίστηκαν σε πολύ τυπικό επίπεδο. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου βρήκαν πολλά κοινά σημεία, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης απέφυγε τις «κακοτοπιές» με τοποθετήσεις τόσο γενικές, όπου όλοι μπορούσαν να συμφωνήσουν!

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν πάντως για την ανάγκη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», όπως και ο ΣΥΝ. Ο Δ. Σιούφας επανέλαβε ότι πρέπει να «αποποινικοποιηθεί» το επιχειρείν κάτι με το οποίο συμφώνησε και η Α. Διαμαντοπούλου, ενώ συμφωνία υπήρξε και στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει «να ξεκινά από το σχολείο και να φτάνει στο κράτος», ενώ υπεραμύνθηκε της εργασιακής «ευελιξίας με ασφάλεια» - παλιά «καραμέλα» του ΠΑΣΟΚ - προτείνοντας έως και μια «σοβαρή ανατροπή στο επίδομα ανεργίας»!

Συμπερασματικά όλους τους ενώνει η στρατηγική της Λισαβόνας, η επιθυμία για πολύ μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις, καθώς και η ελπίδα για ένα ...«γνήσιο διάλογο», όπως είπε ο Μ. Παπαγιαννάκης.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

«O κοινωνικός διάλογος» είχε την τιμητική του και στα όσα είπαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, και ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, «ανακρινόμενοι» από δημοσιογράφους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παναγόπουλος συνεχάρη τον ΣΕΒ για την πρωτοβουλία του και το... θάρρος να καλέσει τους συνδικαλιστές, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαφορές τους σε ορισμένα θέματα είχε επιτευχθεί η συναίνεση ακόμη και συνεργασία. Ο Σ. Παπασπύρος μίλησε και για την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου. Στο διά ταύτα η στρατηγική της Λισαβόνας αναδείχτηκε σε φάρο - οδηγό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ