Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συναποφάσισαν λιτότητα επ' αόριστον!

Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και... μετά το 2007, συναποφάσισαν ο Γ. Αλογοσκούφης και οι άλλοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στις συνεδριάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και του «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» στις Βρυξέλλες

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο Γολγοθάς της σκληρής λιτότητας που έχουν επιβάλει στα πλατιά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Οπως προκύπτει και από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης - που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση - δεσμεύτηκε για συνέχιση της λιτότητας επ' αόριστον. Οχι μόνο για να περιοριστεί το έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ (μέχρι το 2008), αλλά και να μην αυξηθεί μελλοντικά...

Συγκεκριμένα το «Eurogroup» (Γιουρογκρούπ), που προηγήθηκε του ΕΚΟΦΙΝ, τη Δευτέρα το βράδυ, είχε θέμα συζήτησης τις πέντε χώρες της ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα ελλείμματα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό, η απογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ «αποκάλυψε» ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας ανήλθε στο 6,6%, γεγονός που αξιοποιήθηκε δεόντως για σκληρή οικονομική πολιτική απέναντι σε εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους και περικοπή δαπανών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομίας και Οικονομικών, Χοακίμ Αλμούνια, η Ελλάδα ικανοποίησε τις απαιτήσεις του συμβουλίου για το 2005. Βάζοντας όμως πλάτες στην κυβέρνηση για συνέχιση της λιτότητας, πρόσθεσε πως για το 2006 «θα πρέπει να αναμένουμε τη θέση της Eurostat (Γιουροστάτ) για ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν συμπεριλάβει οι ελληνικές αρχές στο σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους», χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι τιτλοποιήσεις, καθώς η απόδοσή τους δεν έχει μετρηθεί στον προϋπολογισμό. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η εκτίμηση του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2006 - μετά και τη γνωμοδότηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, για κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα - θα είναι «θετική»!

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο και στη συζήτηση για τα ελλείμματα του Eurogroup, σημείωσε ότι στο ΕΚΟΦΙΝ δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Επανέλαβε, όμως, ότι με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4,3% για το 2005, προβλέπεται να το ρίξει το 2006 κάτω από το 3% και να το περιορίσει το 2007 και το 2008 στο 2,3% και 1,7% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σκληρή λιτότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Οι 25 υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών ασχολήθηκαν επίσης με τα θέματα της παγκοσμιοποίησης και των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών οικονομιών. Συζήτησαν τη φορολογία, με έμφαση το ΦΠΑ, την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ