Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΕΙΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Αμείωτα δουλεύει η φάμπρικα

Ξεσαλώνουν οι εργοδότες, ενθαρρημένοι από την πολιτική που γιγαντώνει τα κέρδη τους

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαντάει στις εντεινόμενες απολύσεις και διώξεις συνδικαλιστών (φωτ. από κινητοποίηση στην εταιρίαΒΑΚΕΝΧΟΥΤ)
Με δυναμικές κινητοποιήσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαντάει στις εντεινόμενες απολύσεις και διώξεις συνδικαλιστών (φωτ. από κινητοποίηση στην εταιρίαΒΑΚΕΝΧΟΥΤ)
Την ώρα που οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δίνουν μάχη - έξω από το «Σκλαβενίτη» και τον «Μαρινόπουλο» αντίστοιχα - ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων στους συνδικαλιστικούς αγώνες εργαζομένων, η εταιρία «ΤΕΛΕΣΤΑΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕ» (μεταλλικές κατασκευές) στα Ανω Λιόσια απολύει τον Αλέξανδρο Καλύμνιο μέλος του προεδρείου (έφορος) του Συνδικάτου Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» χωρίς καμία δικαιολογία.

Η εργοδοσία προχώρησε στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συνδικαλιστή - και εργαζόμενου στην επιχείρηση για πάνω από 10 χρόνια - στις 18 Νοέμβρη. Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες που έκανε το 2000, όταν προσέφυγε στο άρθρο 15 του Ν.1264/82 και επικαλούμενη ανυπόστατους λόγους αξίωσε να αρθεί η συνδικαλιστική ιδιότητα του Α. Καλύμνιου, ώστε να τον απολύσει. Η πρωτοβάθμια επιτροπή όμως, με την 8/2000 απόφασή της απέρριψε τότε την αίτηση της εταιρίας, για να προχωρήσει σήμερα στη χωρίς κανένα άλλοθι απόλυσή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη μέσα σε λίγο διάστημα περίπτωση συνδικαλιστικής δίωξης στην περιοχή του Θριασίου. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβρη η απόλυση τριών εργαζομένων χωρίς αποζημίωση της εταιρίας μεταφορών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ από τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ DIA, όταν συγκρότησαν τριμελή σωματειακή επιτροπή και έγραψαν στο σωματείο οδηγών μαζικά εργαζόμενους.

Απολύσεις στη ΦΑΓΕ...

Μέσα σε μια βδομάδα, στο δρόμο πετάχτηκαν και 10 εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ, από τους πρωτοπόρους στη συνδικαλιστική δουλιά και στην οργάνωση των απεργιακών αγώνων στην επιχείρηση. Τις απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων, καλώντας τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 14 Δεκέμβρη.

...και η βιομηχανία των διώξεων

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν για μια ακόμη φορά σήμερα συνδικαλιστές του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κ. Αρτεμίου, στο πλαίσιο της βιομηχανίας δικαστικών διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία. Συμπαραστάτες στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών θα βρεθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί. Τα πρωτοβάθμια συνδικάτα μέλη της ΠΟΕΕΠ απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών. Επίσης, ζητούν εισαγγελική έρευνα για να τιμωρηθούν οι σκευωροί και με νομοθετική ρύθμιση να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη των αδίκως καταδικασθέντων συναδέλφων τους.

Εξάλλου, τη δίωξη του Ακη Οργαντζή, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τουρισμού - Επισιτισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Ο Ακης Οργαντζής διώκεται μετά από μήνυση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου «ΚΑΨΗΣ», επειδή υπερασπίστηκε απολυμένη καμαριέρα. Η εργοδοσία έχει σύμμαχο στο πλευρό της τη συμβιβασμένη εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η κατάθεση του γραμματέα του Σωματείου Π. Γκουντενούδη, που αντί να σταθεί στο πλευρό της απολυμένης καμαριέρας βγάζει λάδι την εργοδοσία και την αντεργατική δράση της.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Α. Οργαντζή και απαιτεί να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικών διώξεων των συνδικαλιστικών στελεχών που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ