Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Εργο ζωής

«Οι μεταβολές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων συντελούνται τις τελευταίες δεκαετίες με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς. Η γλώσσα, ακολουθώντας και εκφράζοντας τη ζωή, μεταβάλλεται με ανάλογη ταχύτητα. Δε χρειάζεται να φτάσουμε πίσω στις συνθηματικές γλώσσες κάποιων συντεχνιών ή στις ειδικές επαγγελματικές ορολογίες, όπως λ.χ. εκείνη των ναυτικών των ιστιοφόρων, για να δείξουμε τη συνάρτηση των δύο μεταβολών», σημειώνει ο Γεράσιμος Ρηγάτος στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βήτα» με τον τίτλο: «Λεξικό της Ιατρικής Λαογραφίας - Μέρη και λειτουργίες του σώματος/ και παθήσεις/ Θεραπευτικά Μέσα και Θεραπευτές».

Στον πρόλογο του αξίολογου και καλαίσθητου αυτού τόμου, ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Μ. Γ. Μερακλής μεταξύ άλλων γράφει: «Το Λεξικό Ιατρικής Λαογραφίας είναι μια κορυφαία στιγμή τώρα δράσης του (συγγραφέα) στον τομέα αυτό. Περιλαμβάνει 4.198 λήμματα και είναι ακόμα στολισμένος με 55 εικόνες. Η ύλη προέρχεται αφενός από τη γνώση της προφορικής παράδοσης που έχει ο κ. Ρηγάτος και αφετέρου από την αναδίφηση που έκανε σε γραπτές πηγές, γιατροσόφια και βιβλία σχετικά με τη λαϊκή ιατρική που συνέταξαν διάφοροι τοπικοί λόγιοι. Πλούσια είναι η προσφυγή στη λαϊκή λογοτεχνία δημοτικά τραγούδια παροιμίες, αλλά και στην επώνυμη (με κύρια την περίπτωση Παπαδιαμάντη, ο οποίος έχει προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον του κ. Ρηγάτου και σε ξεχωριστές εργασίες του)».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ζωής για οποιανδήποτε άνθρωπο των γραμμάτων. Γι' αυτό εμείς το μόνο που θα προσθέσουμε είναι την ευχή να είναι «καλοτάξιδο» όπως, άλλωστε είναι και τα προηγούμενα βιβλία του εξαιρετικά σεμνού και πολυγραφότατου συγγραφέα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ