Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ανεξίτηλες μνήμες

Ο πομπός της εξέγερσης και άλλα «πειστήρια του εγκλήματος» επιστράφηκαν χτες από το υπουργείο Αμυνας και εκτίθενται στο Ιστορικό Κτίριο της Πρυτανείας

Μετά από 27 χρόνια κατάσχεσης, το «πειστήριο του εγκλήματος», από το οποίο οι φοιτητές του Πολυτεχνείου καλούσαν το λαό να αντισταθεί στο φασισμό, να αγωνιστεί για ψωμί - παιδεία - ελευθερία, να σταθεί στο πλευρό τους, επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος». Ο λόγος για τον ιστορικό ραδιοφωνικό πομπό - σύμβολο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, ο οποίος είχε κατασχεθεί τότε ως πειστήριο του εγκλήματος και παραδόθηκε χτες το μεσημέρι, από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης στη Σύγκλητο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ολα αυτά, σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε με την αποκατάσταση και την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου της ιστορικής Πρυτανείας - το οποίο είχε καεί κατά τη νύχτα της 24ης προς 25η Οκτωβρίου του 1991 - και πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ.

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επισήμανε ότι το Πολυτεχνείο γιορτάζει, συνδυασμένα, δύο γεγονότα ευρύτερης ιστορικής και πολιτικής σημασίας: Την επαναλειτουργία και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Πρυτανείας, που καταστράφηκε από εμπρησμό τον Οκτώβρη του 1991 «και εγκαθιστά σε αυτό το κτίριο - σύμβολο, μετά από 27 χρόνια κατάσχεσης, τον ιστορικό πομπό - σύμβολο της εξεγερμένης νεολαίας της 17ης Νοέμβρη 1973».

Μιλώντας για την ταυτότητα του Πολυτεχνείου, επισήμανε ότι ταυτίζεται με την παροχή ανώτατης παιδείας διακεκριμένης ποιότητας, την προαγωγή των επιστημών και της τεχνολογίας και τη συμβολή στις κοινωνικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου, μέσω της αδιάσπαστης ενότητας των σπουδών και της έρευνας. «Παράλληλα, ο χώρος του Πολυτεχνείου συμβολίζει τους πρόσφατους αγώνες του ελληνικού λαού για ψωμί - παιδεία - ελευθερία, διαδίδοντας με τον ιστορικό πομπό την ανάγκη για αντίσταση όλων - με αιχμή του δόρατος τη νεολαία - στον ηθικό και οικονομικό ευτελισμό. Αξίες, που είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρες».

Για τους ευεργέτες του ΕΜΠ, τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για την ανέγερση, την αποκατάσταση και την επανένταξη του Ιστορικού Κτιρίου της Πρυτανείας, μίλησαν μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας. Αμέσως μετά, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων θυσίασαν τη ζωή τους και δε βρίσκονταν χτες στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο Ορέστης Κολοζώφ βουλευτής του ΚΚΕ, η Μαρία Δαμανάκη από το ΣΥΝ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων. Το σήμα του «Πυρφόρου», το σύμβολο ανάπτυξης της ανθρωπότητας έξω από τα δεσμά της δουλείας, παρέδωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά, ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους και τα σύμβολα του Ιστορικού Κτιρίου της Πρυτανείας, στους οποίους κυριαρχούσαν η ιστορική μνήμη, ο πολιτισμός, αλλά και η εκπαίδευση. Ανάμεσα στα εκθέματα της εκδήλωσης ήταν ο πολύγραφος και το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες της εξέγερσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό»(2012-11-20 00:00:00.0)
Αδυνατούν να αναλάβουν τις Εστίες(2011-11-22 00:00:00.0)
Σήμερα η ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στην αμερικανική πρεσβεία(2004-11-17 00:00:00.0)
Επίκαιρο το μήνυμά του(2002-11-06 00:00:00.0)
Γιορτή στο ΕΜΠ(2000-06-08 00:00:00.0)
Το Πολυτεχνείο εμπνέει τους αγώνες(1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ