Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
39η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό»

Motion Team

Με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και κατευθύνθηκε στο Αμερικάνικο Προξενείο, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η αντιιμπεριαλιστιική διαδήλωση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μίλησε ο Μ. Σπυριδάκης από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών '67 - '74. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για δικαίωση του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Καταδίκασε από το βήμα τις εγκληματικές επιθέσεις του κράτους του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Στην κεφαλή της πορείας που ακολούθησε μπήκαν οι αγωνιστές του ΣΦΕΑ και πίσω, ακολουθούσε το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ, οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές με τα πανό τους. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η πορεία με ενδιάμεσο σταθμό το Αμερικάνικο Προξενείο, κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό», αντήχησε το σύνθημα στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, παρουσία εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων. Στεφάνι κατέθεσε ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της ΚΝΕ, του ΣΦΕΑ, του ΠΑΜΕ, και δεκάδων ακόμη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων.

ΑΠΘ: Βρήκε ευκαιρία η πρυτανεία να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους!


Motion Team

Το γνωστό σκηνικό επεισοδίων που στήθηκε έξω από το ΑΠΘ, με τις γνωστές ομάδες «αντιεξουσιαστών» και τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά τη μεγάλη διαδήλωση για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, και είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστημίου και μαζικές συλλήψεις, αξιοποίησε η Πρυτανεία του ΑΠΘ για να επιτεθεί για άλλη μια φορά στον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων.

Η Πρυτανεία καταγγέλλει ότι εξαιτίας της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης, εμποδίστηκε να αποτρέψει τις ακρότητες, τα επεισόδια και την εισβολή της αστυνομίας και αναφέρει ότι «η για 8η συνεχή βδομάδα παράνομη κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης, έχει παραλύσει τη λειτουργία του πανεπιστημίου κι έχει καταλύσει το ακαδημαϊκό του άσυλο».

Μετά την υπονόμευση του αγώνα των εργολαβικών, η Πρυτανεία πλέον παίρνει ξεκάθαρα θέση απέναντι στους εργαζόμενους που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά και τερματισμό της εργασιακής τους ομηρίας, προβάλλοντας πλέον και το αίτημα για «άμεση απομάκρυνση όσων καταχρηστικά και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ΑΠΘ».

Κόντρα στη νέα τρομοκρατική επίθεση της Πρυτανείας, οι εργολαβικοί συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης. Μαζί τους χτες στην κατάληψη βρέθηκαν και πάλι οι συνάδελφοί τους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, στο πλαίσιο της 4ωρης απεργίας που πραγματοποιούν ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ