Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Παίρνει από τους πολλούς δίνει στους λίγους

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 29 Νοέμβρη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Κυριακή 18 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκέμβρη

Εναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλουτοκρατίας και των επιταγών της στρατηγικής της Λισαβόνας κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Συνεχίζοντας με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Καραμανλή ενσωμάτωσε στα μεγέθη του προϋπολογισμού ρυθμίσεις και μέτρα με έντονα ταξικό χαρακτήρα, που αποβλέπουν στην ακόμα πιο βίαιη αναδιανομή των εισοδημάτων. Από τα κείμενα του προϋπολογισμού, αλλά και από τις σχετικές παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται ολοφάνερο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και της επόμενης χρονιάς κινείται στην τροχιά της παραπέρα υπονόμευσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων και της προκλητικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και των διαφόρων επιχειρηματικών ομάδων, των μόνων δηλαδή που αποκομίζουν οφέλη από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι:

  • Η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων (η φορολογία φυσικών προσώπων αυξάνεται κατά 9,2%) με παράλληλη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων (οι φόροι των εταιριών, που εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη, αυξάνονται μόλις κατά 3,9%).
  • Οι νέες ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για να εξασφαλιστούν έσοδα, αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση κατά 8,8% των έμμεσων φόρων που πληρώνονται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, της φορολογίας στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης (νέοι φόροι 521 εκατ. ευρώ), στα τέλη κυκλοφορίας και στους φόρους για τον καπνό.
  • Η διατήρηση σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των κονδυλίων που τσεπώνουν τα τραπεζικά λόμπι (τα τοκοχρεολύσια φτάνουν τα 27,7 δισ. ευρώ ή το 36,2% του προϋπολογισμού), αλλά και νέο τσεκούρωμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα σε επίπεδα που φτάνουν δε φτάνουν τα επίπεδα αύξησης του ΑΕΠ για Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό.
  • Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων - επιδοτήσεων του κεφαλαίου, αλλά η καρατόμηση των ενισχύσεων και των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους συγκοινωνιακούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.
  • Κονδύλια που προβλέπουν ελάχιστη εξέλιξη στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με μια εισοδηματική πολιτική που θα κινείται αυστηρά στα όρια του επίσημου πληθωρισμού.

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για επιλογές που ενισχύουν τις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες που λυμαίνονται τον παραγόμενο πλούτο και ταυτόχρονα οδηγούν σε παραπέρα ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, επανέλαβε τα κυβερνητικά επιχειρήματα για «τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν» και τα οποία ήταν «πολλά και μεγάλα», επισήμανε ότι «πολλά μεγάλα προβλήματα παραμένουν» και για να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, συμπλήρωσε ότι «δεν είναι δυνατόν σε ένα χρόνο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προϋπήρχαν και για πολλά χρόνια».

Ως στόχους της οικονομικής πολιτικής για το 2006 κατονόμασε την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ». Επίσης «την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», που όπως είναι γνωστό θα επιτευχθεί μέσα από «την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το σύνολο δηλαδή των μέτρων που προβλέπουν παραπέρα υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων κλπ.

Στην κατηγορία «σημαντικά προβλήματα της οικονομίας» ανέφερε το δημόσιο χρέος που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, τη φοροδιαφυγή, για την οποία οι κυβερνώντες μιλούν - αλλά δεν κάνουν τίποτα - από τη δεκαετία του '70 και τη «σπατάλη του ευρύτερου δημόσιου τομέα», ένα επιχείρημα που προβάλλεται πάντα όταν μαγειρεύονται αντιλαϊκά μέτρα, επιθέσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και ξεπούλημα δημόσιων φορέων και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου.

Πρόκληση και αλαλούμ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χτες για πρώτη φορά τουλάχιστον για την τελευταία 30ετία σημειώθηκε ένα απίθανο αλαλούμ στο υπουργείο Οικονομικών, γύρω από τη δημοσιοποίηση των κειμένων του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες η συνέντευξη του υπουργού και ο προϋπολογισμός δινόταν στα Μέσα Ενημέρωσης πριν το μεσημέρι, χτες χωρίς καμιά απολύτως εξήγηση και δικαιολογία, η συνέντευξη ορίστηκε για τις 8.30 το βράδυ, ενώ οι τόμοι του προϋπολογισμού δόθηκαν περί τις 4 το απόγευμα. Επειδή ΕΤΣΙ αποφάσισε η κυβέρνηση και ο Γ. Αλογοσκούφης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα 55 δισ. με σκληρή λιτότητα και φοροαφαίμαξη του λαού(2022-11-18 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους(2004-12-15 00:00:00.0)
Υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις το ...σκληρό σενάριο(2002-09-26 00:00:00.0)
Στον αγώνα με νέα ορμή(2000-12-14 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται!(2000-12-12 00:00:00.0)
Αυξήθηκε κατά 11,7 τρισεκατομμύρια!(1998-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ