Αν αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν στο βόρειο Ισραήλ είναι του 3ου αιώνα μ.Χ. και ανήκουν σε δάπεδο πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, αφού θα αφορούν στον αρχαιότερο πρωτοχριστιανικό ναό από την εποχή που ο χριστιανισμός αναγνωρίστηκε ως επίσημη θρησκεία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η ανακάλυψη των μωσαϊκών έγινε από Ισραηλινούς κρατούμενους, οι οποίοι έσκαβαν τμήμα της φυλακής Μεγκίντο, για τη δημιουργία νέας πτέρυγας κράτησης ...1.200 Παλαιστινίων.
«Πρόκειται για τα αρχαιότερα απομεινάρια εκκλησίας στο Ισραήλ, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και είναι νωρίς να το πούμε», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Γιοτάμ Τέπερ. Τα δύο μωσαϊκά - το ένα απεικονίζει το πρωτοχριστιανικό σύμβολο του ψαριού και το άλλο την Αγία Τράπεζα - απεικονίζουν την ιστορία ενός Ρωμαίου αξιωματούχου και της συζύγου του, οι οποίοι χρηματοδότησαν το χτίσιμο της εκκλησίας. Τα πήλινα απομεινάρια του 3ου αιώνα, το είδος των γραμμάτων στην επιγραφή, τα γεωμετρικά σχήματα και η απεικόνιση του ψαριού, αντί του σταυρού, μαρτυρούν ότι η εκκλησία δε χρησιμοποιήθηκε μετά τον 3ο αιώνα.
Φυσικά, η ανακάλυψη έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε την ανακάλυψη «φανταστική» και σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει το μέρος σε τουριστικό αξιοθέατο ...αν μεταφερθεί η φυλακή.
Και το Βατικανό ενθουσιάστηκε, αδιαφορώντας που η νέα πτέρυγα της φυλακής προορίζεται για Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Ο επίσκοπος Πιέτρο Σάμπι, επιτετραμμένος του Βατικανού στο Ισραήλ, δήλωσε ότι «μια τέτοια ανακάλυψη κάνει το Ισραήλ πιο ενδιαφέρον για τους χριστιανούς»!