Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
... Ενώ συνεχίζεται η αποψίλωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Το εξώφυλλο του πολυτελούς τόμου που εκδόθηκε με αφορμή την έκθεση
Το εξώφυλλο του πολυτελούς τόμου που εκδόθηκε με αφορμή την έκθεση
Την ίδρυση μόνιμων ελληνικών αρχαιολογικών σχολών στο εξωτερικό ανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου - πράγμα που έπρεπε δεκαετίες πριν να έχει γίνει - αλλά γίνεται τώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία «αποψιλώνεται» ταχύτατα από το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της, με απολύσεις συμβασιούχων, ενώ παραμένουν άλυτα πλήθος διαχρονικών προβλημάτων (ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, κονδύλια).

Φυσικά, ουδείς αρνείται την αναγκαιότητα της ενεργητικής, επιστημονικής παρουσίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, κυρίως όπου υπάρχουν ελληνικές αρχαιότητες, ωστόσο αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται πάνω στο απειλούμενο με διάλυση - όπως οι ίδιοι αρχαιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει - «σώμα» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η εξαγγελία για δημιουργία σχολών σε 8 χώρες έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης έκθεσης για τα 160 χρόνια παρουσίας ξένων αρχαιολογικών σχολών και ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Ακριβώς την ώρα που ετοιμάζεται το «τελειωτικό χτύπημα» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω του νέου Οργανισμού και η «παράδοση» των αρχαιολογικών «φιλέτων» (όπως τα μεγάλα μουσεία της χώρας) στους ιδιώτες, ο Π. Τατούλης ανακοίνωσε πως η αρχή της ελληνικής αρχαιολογικής παρουσίας στο εξωτερικό θα γίνει στη Ρώμη, ενώ, σε διάφορα «στάδια» βρίσκονται ανάλογες διαδικασίες με την Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Αίγυπτο, Γεωργία και Κύπρο. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για περιοδικές αρχαιολογικές αποστολές, αλλά για μόνιμες, που απαιτούν αρκετά χρήματα. Εκτός και αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στραφεί πάλι ...στις «χορηγίες».

Και, βέβαια, ο υφυπουργός «έσταζε μέλι» για τις ξένες αρχαιολογικές σχολές και για το ρόλο τους στη διάσωση και προβολή των ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και για τη γνωριμία ξένων χωρών με τον ελληνικό πολιτισμό. Αν και έθιξε γενικόλογα ορισμένα άλυτα ζητήματα, λ.χ. τον αμοιβαίο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολών αυτών και τις δημοσιεύσεις των ευρημάτων τους, ωστόσο διευκρίνισε πως «αν χρειαστούν» αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αυτό θα γίνει όταν συζητηθεί η «βελτίωση» της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Η πρώτη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα ήταν η Γαλλική, το 1846 και η τελευταία που ιδρύθηκε είναι η Γεωργιανή το 1997. Συνολικά λειτουργούν 17 ξένες σχολές και ιδρύματα από: ΗΠΑ, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Ελβετία, Δανία, Καναδά,, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ιρλανδία. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες στο Μέγαρο Μουσικής, θα διαρκέσει έως τις 8/1/2006.

  • Ελλειψη πληροφόρησης δήλωσε ο Π. Τατούλης, για την ακύρωση της άδειας αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Μονή Σινά, με απόφαση της Ανώτατης Επιτροπής Ξένων Αποστολών της Αιγύπτου, με το επιχείρημα ότι «η αρχαιολογική αποστολή ανέβαλε πολλές φορές την ανασκαφή που πρέπει να γίνει στην πίσω πλευρά της Μονής».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανασκαφές σε Μακεδονία και Θράκη (2012-02-25 00:00:00.0)
Ελληνο-ιταλική αρχαιολογική συνεργασία (2006-01-26 00:00:00.0)
Σε «δυο βάρκες» πατά το Ελληνικό ICOMOS (2005-10-08 00:00:00.0)
Σκάβουν παντού... (2004-10-07 00:00:00.0)
«Χωλαίνουν» στα βασικά... (2004-06-16 00:00:00.0)
Θήβα του Κάδμου ή των Αμερικανών; (2000-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ