Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ξεκινώντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε το στίγμα, το σύνθημα, της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών:
«Κάθε φορά που συζητούμε ή που παλεύουμε για τα προβλήματα του λαού, της νεολαίας, των γυναικών, εμείς χρησιμοποιούμε και ένα σύνθημα.
Αλλαγή συσχετισμού δύναμης, παντού. Στα όργανα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στα όργανα του μαζικού κινήματος, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Κοινοβούλιο. Γιατί, διαφορετικά, δεν έχει νόημα κανείς να παλεύει, αν κάθε μέρα διαμαρτύρεται, αγωνίζεται, παίρνει μέρος στους αγώνες και την ώρα της κάλπης δεν κάνει ένα βήμα για την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης.
Εμείς θεωρούμε ότι η μάχη των τοπικών εκλογών, δημοτικών και νομαρχιακών, που θα γίνει σε ένα χρόνο, συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία, εκτός από τις άλλες ευκαιρίες βεβαίως που έχει ο λαός, τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις, συνιστά όμως μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό λαό που πρέπει να την αρπάξει κυριολεκτικά στα χέρια του.
Π.χ. στην Ευρώπη έγιναν δύο δημοψηφίσματα, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Και είπαν "όχι" στο Ευρωσύνταγμα και έχουν ανακόψει, ως ένα βαθμό, τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος.
Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει και άλλους δρόμους και τρόπους, έχει τη μεγάλη σημαία της Συνθήκης του Μάαστριχτ να περνάει μέτρα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι μικρό πράγμα.
Σκεφτείτε ότι αν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πράγματα σε εθνικό επίπεδο θα είναι πολύ καλύτερα.
Και βεβαίως πρέπει να πέσουν οι γαλάζιες και οι πράσινες σημαίες και να ανέβουν οι σημαίες που θα στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με άλλες δυνάμεις που θα συνεργαστούν μαζί του».
Την υποκρισία των υπολοίπων κομμάτων που διαχωρίζουν τα προβλήματα σε τοπικά και γενικά καυτηρίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Οι τοπικές εκλογές έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Βεβαίως, δε βγάζουν κυβέρνηση, δεν αλλάζουν τους γενικούς συσχετισμούς προς το παρόν, διαμορφώνουν όμως πολιτικούς συσχετισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για μας, ο διαχωρισμός που γίνεται από τα άλλα κόμματα σε γενικά και τοπικά προβλήματα είναι ύπουλος, υποκριτικός και επικίνδυνος. Τα τοπικά προβλήματα είναι γενικά και τα γενικά έχουν τοπική έκφραση. Γι' αυτό ο εργαζόμενος πρέπει να πάει στην κάλπη κρίνοντας την πορεία των γενικών προβλημάτων και την τοπική έκφραση που έχουν.
Πρέπει να πάρει υπόψη του την ανεργία, την ακρίβεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα προβλήματα της νεολαίας και των γυναικών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, το φορολογικό σύστημα.
Πρέπει κυρίως να πάρει υπόψη του το εξής πράγμα. Οτι ιδιαίτερα μετά το 1994 και το 1998, μετά δηλαδή την ψήφιση καινούριων νόμων για το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξελίχθηκε πια πολύ καθαρά σε ένα κρατικό τοπικό γραφείο, που έχει 3 κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Δίνει έργα στους επιχειρηματίες, συνάπτει συμφωνίες, είναι ένα είδος μεσιτικού γραφείου για τους επιχειρηματίες. Επιβάλλει τοπική φορολογία και αποτελεί ένα χώρο που συνέβαλε πάρα πολύ στη δραματική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Η μερική απασχόληση, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τα ελαστικά ωράρια, πριν απ' όλα δοκιμάστηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επομένως είναι πολιτικός χώρος».
Στη φιλολογία περί προσώπων που ήδη αναπτύσσεται, σε βάρος της συζήτησης περί προγραμμάτων και θέσεων, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα:
«Εμείς δε θα ακολουθήσουμε τη διπροσωπία των άλλων κομμάτων, πότε να μιλάμε με μία γενική πολιτική γλώσσα και μία τοπική. Δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια υπεράνω κομμάτων. Τοπικά ψηφοδέλτια με τοπικά προγράμματα, βεβαίως. Αλλά όλα τα ψηφοδέλτια στηρίζονται - για να μην πω ότι διαμορφώνονται - βασικά από κόμματα, είναι ψηφοδέλτια κομμάτων και αυτό το έχει αποδείξει η ζωή.
Οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, εμφανίζονται πολλές φορές με ένα τοπικό προσωπείο ότι εκπροσωπούν όλους τους δημότες. Ορισμένοι μάλιστα εμφανίστηκαν και ως αντάρτες. Είναι παράδοση αυτό, να υπάρχουν οι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Μετά τη μάχη των τοπικών εκλογών και για όλη την τετραετία αποδείχτηκαν πολύ καλοί υπάλληλοι της κεντρικής εξουσίας και πολύ καλοί φορείς της πολιτικής των κομμάτων τους. Για να μην κοροϊδευόμαστε.
Τα κόμματα διαμορφώνουν τα ψηφοδέλτια και όχι οι τοπικές κοινωνίες που λένε τα άλλα κόμματα. Και ο Συνασπισμός, μάλιστα, πάρα πολύ το υπογραμμίζει αυτό... Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, τώρα, τα κόμματα συζητάνε τους επικεφαλής.
Εμείς πριν απ' όλα συζητάμε τα προγράμματα. Θα έρθει και η ώρα των επικεφαλής. Αλλά πάνω απ' όλα είναι οι πολιτικές θέσεις και τα προγράμματα.
Εμείς λέμε ότι πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ με άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις.
Πρέπει επίσης να επικριθεί ουσιαστικά ο συνεταιρισμός που γνωρίσαμε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Συνασπισμό και στις προηγούμενες και στις τελευταίες εκλογές, που σχηματίστηκε ανοιχτά με κοινά ψηφοδέλτια ή διαμορφώθηκε μετά τις τοπικές εκλογές είτε ο Συνασπισμός ήταν αντιπολίτευση είτε ήταν συμπολίτευση.
Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι τυχαία αυτή η τοποθέτησή μας και δεν προκύπτει μόνο εξαιτίας των γενικών προγραμματικών διαφορών και των ιδεολογικών που έχουμε με το κόμμα αυτό».
Στη συνέχεια, με συγκεκριμένα παραδείγματα, παρουσίασε τη συμπόρευση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
«Είναι πάρα πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα σοβαρό, το γεγονός ότι στα κεντρικά, στα πανελλαδικά και στα τοπικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τρία κόμματα ήταν μια φωνή, μια γροθιά κατά του λαού.
Συγκεκριμένα, τι υποστήριξαν και τα τρία κόμματα:
Αντίθετα, εκεί που υπήρξαν κομμουνιστές είναι διαφορετική η κατάσταση, παρά το γεγονός ότι οι κομμουνιστές είναι λίγοι και όταν είναι λίγες αριθμητικά οι δυνάμεις, οπωσδήποτε και η δυνατότητά τους να κάνουν ακόμα κάτι καλύτερο περιορίζεται. Γι' αυτό λέμε ότι όσο περισσότεροι εκλεγμένοι, είτε δήμαρχοι είτε νομάρχες είτε δημοτικοί σύμβουλοι, τόσα περισσότερα εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική. Τόσο περισσότερη αποτελεσματικότητα ακόμα και μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Το ΚΚΕ με τους συνεργαζόμενους δεν έχει απέναντί του μόνο τους συνδυασμούς των άλλων κομμάτων, έχει και τους επιχειρηματίες. Γιατί οι επιχειρηματίες στηρίζουν εκείνο το συνδυασμό και εκείνους τους συνδυασμούς και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο, που ξέρουν ότι θα πάρουν έργα από αυτούς και μάλιστα θα πάρουν φιλέτα.
Θα μου πείτε, καλά εσείς οι κομμουνιστές δε θέλετε οι δήμοι να έχουν την ευθύνη να επιβλέπουν σε ορισμένα ζητήματα που είναι της αρμοδιότητάς τους, π.χ. να ασκείται υγειονομικός έλεγχος εκεί που έχουν αρμοδιότητες οι δήμοι, ή π.χ. το θέμα για το λαθραίο παρκάρισμα κλπ. κλπ.; Βεβαίως. Δημοτικοί υπάλληλοι! Η Δημοτική Αστυνομία μόνο για το παρκάρισμα δεν είναι και για τους υγειονομικούς ελέγχους.
Βεβαίως, την ξεκινάνε στα μαλακά. Θα αποτελέσει ένα φοβερό κατασταλτικό μηχανισμό στην πορεία. Καμιά αντιδραστική πολιτική δεν είναι γυμνή από την αρχή. Πάντα περιβάλλεται από ένα κοινωνικό και δήθεν ανθρωπιστικό πρόσωπο. Αλλωστε, ξέρετε, εδώ πόλεμοι γίνονται για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Δημοτική Αστυνομία δε στήθηκε δήθεν για ανθρωπιστικούς λόγους; Είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός όχι συνταυτίστηκαν σηκώνοντας το χέρι, αλλά και έδρασαν όλα αυτά τα χρόνια».
Η Αλ. Παπαρήγα περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το ΚΚΕ θα παλέψει μέχρι και τη μέρα των εκλογών.
«Τι θα κάνει το ΚΚΕ; Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατ' αρχήν θα φτάσει μέχρι τις τοπικές εκλογές με αγώνες παντού, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, μέσα από το μαζικό κίνημα, μέσα από παλιές και νέες συσπειρώσεις. Δεν πρόκειται να αναχωρήσουμε από τα μέτωπα πάλης και να κάνουμε αυτοσκοπό τη μάχη των τοπικών εκλογών. Τη συνδέουμε και την εντάσσουμε μέσα σε όλη την πορεία απόκρουσης των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα φέρει η ΝΔ, των νέων προβλημάτων που καθημερινά σωρεύονται στη ζωή του λαού, των γυναικών, της νεολαίας.
Ταυτόχρονα όμως, από τώρα, βάζουμε το ζήτημα. Ούτε μια μέρα χαμένη, ούτως ώστε η επόμενη μάχη των τοπικών εκλογών να γίνει μια μάχη πυροδότησης μιας γενικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος, πριν απ' όλα, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν πάει άλλο.
Εχουμε κυκλοφορήσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δίνουμε συγκεκριμένες θέσεις.
Δεν υπάρχει δηλαδή ζήτημα κοινωνικό, λαϊκό, που δεν το θέτουμε προγραμματικά και στη μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και στο κάτω - κάτω να σας πω; Σημασία βεβαίως έχουν και τα προγράμματα κι εμείς τα σεβόμαστε πολύ, αλλά νομίζουμε ότι ο λαός ξέρει πολύ καλά τι κάναμε στην πράξη. Ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει όλα τα φυλλάδιά μας, ξέρει τι κάναμε και τι κάνουμε στην πράξη.
Εμείς λοιπόν και μπροστά στις τοπικές εκλογές θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αναπτύξαμε συνεργασία αυτά τα χρόνια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και παντού και είμαστε βέβαιοι ότι μπροστά και σε αυτή τη μάχη, όπως και σε άλλες, θα υπάρξει και μια νέα συσπείρωση δυνάμεων μαζί με το ΚΚΕ, ούτως ώστε, πραγματικά, στη μάχη των τοπικών εκλογών να διαμορφωθεί επίσης ένας πόλος συσπείρωσης που θα έχει τη δυνατότητα να δράσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλα τα κινήματα και μετά τη μάχη των τοπικών εκλογών».
Αμέσως μετά ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΣΥΝ και εξήγησε τους λόγους.
«Δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία, με αίσθημα ευθύνης, αυτό νομίζουμε ότι το έχουμε δείξει. Εχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε πολλαπλασιασμό των θέσεών μας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η μάχη αυτή συνδέεται με την ικανότητά μας να δράσουμε, με την ικανότητα να προωθηθούν οι συμμαχίες, αλλά για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Και με αυτή την έννοια δεν πρόκειται να κάνουμε καμία συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με το Συνασπισμό, έστω και αν αυτοί θεωρούν ή μας λένε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εμείς θέλουμε και περισσότερες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θέλουμε και συνέπεια λόγων και έργων και νομίζουμε ότι αυτά τα δυο μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε με τη δράση μας και την προσπάθειά μας ως τότε».