Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να απορρίψει ο λαός τις λογικές της «αποκέντρωσης»

Ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλου, δημάρχου Κοζάνης και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, που προτείνει την άμεση παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) της Δυτικής Μακεδονίας στα ΤΕΙ της περιοχής, στη λογική της «αποκέντρωσης», η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει ότι μέσα από τέτοιες δηλώσεις επιδιώκεται να περάσει η κυρίαρχη αντίληψη για το ρόλο και το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Κουκουλόπουλος προτείνει την παρέμβαση της ΤΑ επειδή - κατά τη γνώμη του ίδιου προσωπικά και του κόμματός του - η νομοθετική ρύθμιση του βαθμολογικού ορίου για την εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ μειώνει τους εισακτέους κι επομένως υποβαθμίζει τον «αναπτυξιακό» ρόλο των ΤΕΙ στην περιοχή, επιφέροντας επιπτώσεις και στα εισοδήματα της περιοχής.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προτείνει να κλείσουν σταδιακά τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Αθήνας, για να ενισχυθούν τα περιφερειακά ΤΕΙ και καλεί τη διεξαγωγή σύσκεψης των δημάρχων όλων των πόλεων της Περιφέρειας που διαθέτουν ΤΕΙ χωρίς να λέει τίποτα για το συνολικό πρόβλημα της Παιδείας και για το πού οδήγησε η διασπορά των σχολών στη Δυτική Μακεδονία, η οποία απορρέει από την πολιτική της «αποκέντρωσης» που από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προωθούν και την οποία στηρίζει και ενισχύει και ο Π. Κουκουλόπουλος. Αντί η ΤΑ να σταθεί εμπόδιο στην υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου με την υποχρηματοδότηση και την ένταση των ταξικών φραγμών αναλαμβάνει το ρόλο ιδεολογικού μηχανισμού για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική στα πλαίσια των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ.

«Το ΤΕΙ και οι σπουδαστές αντιμετωπίζονται ως πελάτες που θα συμβάλουν στην υποτιθέμενη ανάπτυξη της περιοχής βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη», σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, και υπογραμμίζει ότι είναι επακόλουθο της αντεργατικής κι αντιλαϊκής πολιτικής. Για το ΚΚΕ δεν είναι λύση αυτό που προτείνει η ΚΕΔΚΕ διά μέσου του προέδρου της - σημειώνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους νέους ανθρώπους, που βρίσκονται ήδη στους δρόμους διεκδικώντας μόρφωση και εργασία με δικαιώματα. Αφορά περισσότερο απ' όλους την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, τον κάθε εργαζόμενο που βλέπει την επιστήμη να μπαίνει όλο και περισσότερο στην υπηρεσία του κεφαλαίου για περισσότερη εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές-σπουδαστές, τους μαθητές, όλους τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας να αντιταχθούν σ' αυτές τις λογικές, που μόνο σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν απ' τα ουσιαστικά προβλήματα συνολικά της εκπαίδευσης, και να διεκδικήσουν μια λαϊκή Παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και του τόπου. Τονίζει ότι είναι αναγκαία, συνεπώς, η δημιουργία ενός μετώπου που θα διεκδικήσει Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνικής προόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύθος...(2007-07-27 00:00:00.0)
Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μονιμοποίησης(2006-11-15 00:00:00.0)
Παίζουν επικίνδυνα με τις τύχες των σπουδαστών(2006-08-31 00:00:00.0)
Κοιτούν τους φοιτητές στην... τσέπη(2006-07-07 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ ψήφισε ο ΣΥΝ(2003-03-31 00:00:00.0)
Θα οπλοφορούν!(2000-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ