Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αδιαφορεί για τους «όρους» της ΕΕ

Μετά τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί ανοιχτά και την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου

Πλήρη περιφρόνηση στους «όρους» και τις «αξίες» της ΕΕ συνεχίζει να επιδεικνύει η κυβέρνηση της Τουρκίας, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους υποστηρικτές της «ευρωπαϊκής πορείας» της.

Τελευταίο «κρούσμα» μη συμμόρφωσης της Τουρκίας είναι η ανοιχτή αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που κατά τ' άλλα αποτελεί προϋπόθεση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποκτά διαστάσεις «πρόκλησης» προς την ΕΕ - που όμως για άλλα ενδιαφέρεται... - αφού εκδηλώθηκε την ημέρα που άρχισε η «διαδικασία ελέγχου» από τις Βρυξέλλες επί των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου...

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Σιμπάν Ντισλί υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δεν είναι Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά τουρκικό ίδρυμα και ο Πατριάρχης είναι εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος όλα αυτά τα είπε κατάμουτρα στους υποστηρικτές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μιλώντας στη συνάντηση του ευρωδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα ο Σ. Ντισλί εξέφρασε την εκτίμηση ότι θέματα όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και οι περιουσίες των κοινοτικών ιδρυμάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διμερή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δε δίστασε να αποκαλέσει τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης «τουρκική μειονότητα» και να επισημάνει ότι και εκείνη αντιμετωπίζει προβλήματα.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σ. Ντισλί «ντροπή για τον 21ο αιώνα» και τόνισε: «Λένε ότι το Πατριαρχείο είναι τουρκικό ίδρυμα, αλλά δε μας αναγνωρίζουν νομική προσωπικότητα» και κατ' επέκταση στερούν από το Πατριαρχείο τις ιδιοκτησίες που είχε.

Οσον αφορά την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Ολοι οι προκάτοχοί μου χρησιμοποιούν τον τίτλο που τους εδόθη από τον 6ο αιώνα. Συνεχίζω την παράδοση των προκατόχων μου» και απέδωσε την προκλητική στάση της Αγκυρας στην προσπάθεια περιορισμού του πανάρχαιου θεσμού της χριστιανοσύνης. Οσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δήλωσε ευθέως ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. «Αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Σχολή με τον ίδιο τρόπο (που έκλεισε)», είπε ο Πατριάρχης και συμπέρανε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

«Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας των Ορθοδόξων και η απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θρησκευτικής Αρχής, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», σχολίασε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αναφερόμενη στις απόψεις που εξέφρασε νωρίτερα η Σ. Ντισλί, αδυνατώντας φυσικά να δώσει απαντήσεις για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Ξεκίνησε η «διαδικασία ελέγχου»...

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε χτες τη «διαδικασία ελέγχου» (screening process) επί των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας και της Κροατίας, που άρχισαν επίσημα στις 3 Οκτώβρη. Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μπαρμπάζο επισήμανε ότι η «διαδικασία ελέγχου» σημαίνει, ουσιαστικά, την έναρξη των «τεχνικών εργασιών» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και της Κροατίας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια «τεχνική» κατατόπιση των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, προκειμένου να κατανοήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προετοιμάσουν την εφαρμογή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας και της Κροατίας γίνονται επί 35 κεφαλαίων, όσα είναι δηλαδή τα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου (σ.σ. κοινοτική νομοθεσία που αποτελείται από 80.000 σελίδες). Χτες, η «διαδικασία ελέγχου» ξεκίνησε και για τις δύο χώρες από το κεφάλαιο 25 που αφορά την Ερευνα και την Επιστήμη.

Ανώτατος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η «διαδικασία ελέγχου» των 35 κεφαλαίων θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η «διαδικασία ελέγχου» εξαρτάται κυρίως από τη δουλιά και την πρόοδο που θα σημειώσει στο εσωτερικό της η κάθε χώρα. Ερωτηθείς εξάλλου τι θα συμβεί αν η Τουρκία δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι να τελειώσει η «διαδικασία ελέγχου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ