Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
Αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα

Για το δουλικό εναγκαλισμό των πανεπιστημίων με πολυεθνικές εταιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, που ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Χουρμουζιάδης απευθύνει προς την υπουργό Παιδείας, επισημαίνεται:

«Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι αποκαλύψεις ότι οι έρευνες που διεξάγονται από ελληνικά πανεπιστήμια δε χρηματοδοτούνται από το κράτος, με αποτέλεσμα ένας νευραλγικός τομέας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων να χρηματοδοτείται από τις ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες φυσικά καθορίζουν και κατέχουν το σύνολο των αποτελεσμάτων τους, όπως προκύπτει από τα συμφωνητικά που υπογράφονται μεταξύ των πανεπιστημίων και των εταιριών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η επιστημονική έρευνα υποτάσσεται στα συμφέροντα των ιδιωτών χρηματοδοτών της, οι οποίοι μπορούν να ελέγχουν και να καθορίζουν όχι μόνο τον προσανατολισμό της, αλλά ακόμη και τα πορίσματά της».

Το ΚΚΕ αναφέρει το παράδειγμα που αποκάλυψε ο «Ρ», της έρευνας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με χρηματοδότηση από πολυεθνικές με συγκέντρωση και γενετικού υλικού (δείγμα DNA) από μικρά παιδιά.

«Γιατί τις σχετικές έρευνες δεν τις εκτελούν τα πανεπιστήμια, με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση κι ευθύνη, ώστε να διασφαλίζεται το επιστημονικό και κοινωνικό περιεχόμενο της έρευνας και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σε όφελος του λαού;» ρωτά ο βουλευτής του ΚΚΕ την υπουργό Παιδείας και συνεχίζει: Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, που μπορεί να συλλεγούν σε ανάλογες έρευνες;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ