Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόνοια με αμερικανικά χαρακτηριστικά

Με τον υφυπουργό Πρόνοιας των ΗΠΑ συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Αμερικανικά χαρακτηριστικά στο εναπομείναν σύστημα Πρόνοιας σχεδιάζει να προσδώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, που τα συνδυάζει με την εισαγωγή της περίφημης Κάρτας Λειτουργικότητας για τους αναπήρους την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στις 26.9.2005.

Τέτοια στοιχεία προσπάθησε να αντλήσει η κυβέρνηση απ' τη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κωνσταντόπουλου, με τον υφυπουργό Πρόνοιας των ΗΠΑ, Γουέιντ Φ. Χορν (Wade F. Horn). Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, «οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις των προνοιακών πολιτικών στις δυο χώρες». «Ιδιαίτερη έμφαση, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, δόθηκε στην προώθηση των στρατηγικών στοχευμένης κάλυψης των ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκλεισμού, καθώς και στην ανάπτυξη των προγραμμάτων μείωσης της εξάρτησης από προνοιακές παροχές και επανένταξης των χρηστών προνοιακών υπηρεσιών στην αγορά εργασίας».

Οπως εξήγησαν στο «Ρ» ειδικοί απ' το υπουργείο Υγείας, η μείωση της εξάρτησης σημαίνει ότι με την εισαγωγή της Κάρτας Λειτουργικότητας θα ενισχύεται κάποιος ανάπηρος που βρίσκει δουλιά πέραν του εισοδήματος που θα αποκτά απ' την εργασία του. Για εκείνους που δεν μπορούν να δουλέψουν οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι θα εξακολουθήσουν να παίρνουν κάποια επιδόματα.

Νομοσχέδιο για την Πρόνοια

Σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων Πρόνοιας παρουσίασε χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, και ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλος.

Οπως δήλωσε ο Νικ. Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός ενέκρινε τις βασικές γραμμές του νομοσχεδίου που «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, αφού δοθεί και για διαβούλευση».

Ο Νικ. Κακλαμάνης δεν είπε τίποτε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του «Ρ», μια απ' τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας (ΑΕ) για την αξιοποίηση της περιουσίας της Πρόνοιας. Αναπάντητο πάντως έμεινε το ερώτημα αν η ανώνυμη εταιρία θα έχει τη δυνατότητα εκχώρησης μετοχών, όπως συμβαίνει με την ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας - που δημιουργήθηκε με το νόμο για την Πολυκλινική. Οι ίδιες πάντως πηγές έλεγαν ότι η αξιοποίηση σε καμιά περίπτωση δε θα σημάνει εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων Πρόνοιας και κυρίως του πρώην ΠΙΚΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ