Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μόνιμα στο στόχαστρο

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να κρύψει τις αντιασφαλιστικές προθέσεις της κυβέρνησης

Ο αποχαρακτηρισμός μιας σειράς επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά και η κατάργηση κοινωνικών πόρων προς τα Ταμεία, είναι δύο τουλάχιστον από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρά τις «διαψεύσεις» που μοίραζε χτες στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, δεν μπόρεσε να πείσει ότι η δέσμευση που αναλαμβάνει απέναντι στην ΕΕ η κυβέρνηση και αναγράφεται στην Εκθεση για την κοινωνική ασφάλιση, περί κατάργησης των κοινωνικών πόρων υπέρ τρίτων, σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι το συγκεκριμένο σημείο της Εκθεσης σημαίνει την κατάργηση των κοινωνικών πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, ο υπουργός απάντησε με την εξής φράση: «Δε θα μπούμε σε σημειολογική ανάλυση, ούτε θα μπούμε σε μεταφυσική ενασχόληση για το ψυχολογικό βάθος της μιας έκθεσης ή της άλλης»! Για το ίδιο θέμα και ειδικότερα για το Ταμείο των δημοσιογράφων, ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα (υπονοώντας με το αγγελιόσημο) και ότι ορισμένοι απειλούν με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Για τα βαρέα και ανθυγιεινά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μια νέα επιτροπή αναλαμβάνει με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή εντολή να προχωρήσει στην αναθεώρηση του κανονισμού. Γεγονός που σημαίνει ότι «κάποια επαγγέλματα θα βγουν» και για να χρυσώσει το χάπι πρόσθεσε ότι «και κάποια επαγγέλματα θα μπουν»... Βέβαια, τέτοιες υποσχέσεις έχουν την ίδια αξία όπως η διαβεβαίωση που έδινε χτες ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια ανώτατα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 65 για τους άντρες και 60 για τις γυναίκες. Οταν είναι γνωστό, ότι για τις γυναίκες που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993 το όριο αυτό ανέβηκε στα 65 χρόνια. Οταν ακόμα με διάταξη στο 3029 το όριο αυτό, σε «εθελοντική βάση» ανεβαίνει στα 67 χρόνια και όταν τέλος, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία της Εκθεσης που υποβλήθηκε στην ΕΕ, το ένα 25% του εισοδήματος των ατόμων άνω των 65 χρόνων, προέρχεται από εργασία.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ήρθε και σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) για να υπενθυμίσει ότι από 1/1/2006 ως εφαρμογή παλιότερων αντιασφαλιστικών νόμων αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα, για τη θεμελίωση δικαιώματος, έτη ασφάλισης μέσα στο 2006. Για δε την επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) απαιτούνται ακόμα 150 ημέρες ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ