Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
50ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Σύμπνοια με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Επέκταση της ιδιωτικής χρηματοδότησης και αλλαγή του νόμου-πλαίσιο ζητούν οι πρυτάνεις

Τη δυνατότητα να μπορούν να προσελκύουν «αβέρτα» ιδιωτική χρηματοδότηση για κάθε είδους λειτουργία των πανεπιστημίων ζητούν ουσιαστικά οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, που πραγματοποίησαν την 50ή Σύνοδό τους, την Παρασκευή και το Σάββατο, 7 και 8/10, στην Κέρκυρα.

Η Σύνοδος ζητάει να μπορούν να αξιοποιούνται τα χρήματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας για οποιαδήποτε ανάγκη της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Ομως, είναι γνωστό ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί αποτελούν το κατ' εξοχήν «ταμείο» των πανεπιστημίων που προσελκύει χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς. Δηλαδή, οι πρυτάνεις ζητούν να «ανοίξει» ο δρόμος ώστε οι ιδιωτικοί πόροι που εισπράττουν τα ιδρύματα να αυξηθούν και να μπορούν οι ιδιώτες να χρηματοδοτούν όχι μόνο την έρευνα, αλλά και κάθε λειτουργία των πανεπιστημίων. Προοπτικά, κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο να ελέγχουν πλήρως οι επιχειρήσεις ό,τι συμβαίνει στην ανώτατη εκπαίδευση, από το περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης μέχρι τις υποδομές των ιδρυμάτων...

Παράλληλα, οι πρυτάνεις ζήτησαν επιπλέον χρηματοδότηση των ιδρυμάτων κατά 50.000.000 ευρώ, ώστε να φτάσει η φετινή χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα.

Επίσης, η Σύνοδος διά στόματος προέδρου της, Δ. Τσουγκαράκη (πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου), χαιρέτισε την έναρξη της διαδικασίας αλλαγής του νόμου-πλαίσιο των πανεπιστημίων και όρισε σχετική επιτροπή για να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις. Σημειώνουμε ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εδώ και καιρό έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να αλλάξει ο νόμος-πλαίσιο στο όνομα της αύξησης της «αυτοτέλειας» των ιδρυμάτων. Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες η «αυτοτέλεια» έχει καταλήξει να είναι συνώνυμη με τη δυνατότητα ιδιωτικοοικονομικής, επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένη τη θέλησή της να ενσωματώσει σε ένα νέο νόμο- πλαίσιο όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που υλοποιούνται με τη διαδικασία της Μπολόνια, η κυβέρνηση έχει εκφραστεί θετικά όσον αφορά την αλλαγή του νόμου-πλαίσιο. Ετσι, στη σχετική συζήτηση που ανοίγει έχουν αρχίσει να ακούγονται μια σειρά αντιδραστικών προτάσεων, όπως, π.χ., κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, επαναφορά της «έδρας» των καθηγητών, διαχωρισμός της ακαδημαϊκής διοίκησης από την οικονομική (την οποία προτείνεται να την αναλάβουν μάνατζερ), κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ