Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Στάλινγκραντ: από την άμυνα στη νίκη

«Δεν υπάρχει γη για εμάς πέρα από τον Βόλγα»! Αυτός ήταν ο όρκος που έδωσαν οι υπερασπιστές του Στάλινγκραντ, της πόλης που δεσπόζει στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης, όπου έλαβε χώρα μία από τις συγκλονιστικότερες επιχειρήσεις, όχι μόνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αλλά και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γενικά.

Στο σημερινό, 5ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η άμυνα του Στάλινγκραντ», περιγράφεται το «καυτό» καλοκαίρι του 1942, όταν οι στρατιές του Χίτλερ προήλασαν, διασχίζοντας την Ουκρανία και τις Στέπες του ποταμού Ντον, στις πύλες του Στάλινγκραντ στο Βόλγα, επιχειρώντας να κόψουν το ευρωπαϊκό τμήμα της ΕΣΣΔ στα δύο. Στις παρυφές της πόλης τους σταματούν οι Σοβιετικοί μαχητές. Οι μάχες λυσσομανούν μέσα σε εργοστάσια και άλλα κτίρια. Στην πόλη δεν υπάρχει «μέτωπο» με την κλασική έννοια. Κάθε βομβαρδισμένο ερείπιο είναι και ένα «μέτωπο».

Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται, περικυκλώνει τις στρατιές του Φον Πάουλους και πλήττει καίρια τη ναζιστική πολεμική μηχανή. Αυτή τη μεγαλειώδη νίκη παρουσιάζει το επόμενο, 6ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Νίκη στο Στάλινγκραντ». Οταν οι ναζί παραδίνονται στις 31 Ιανουαρίου 1943, το Στάλινγκραντ γίνεται μια πηγή έμπνευσης για τους λαούς που αντιπαλεύουν το φασισμό.

Το «πρακτικό» αποτέλεσμα αυτής της νίκης, ήταν ότι οι σοβιετικές Ενοπλες Δυνάμεις εξολόθρευσαν 5 γερμανικές στρατιές, δηλαδή, το ένα τέταρτο της συνολικής δύναμης της Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ