Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Η τέχνη στην υπηρεσία του αγώνα

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε χτες στις εργάτριες το έργο του Μπρεχτ «Τα όπλα της κυρά-Καράρ», ενώ μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης στέλνουν από τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές

Η ομορφιά του αγώνα, δεμένη με την αλληλεγγύη και την πολιτιστική δημιουργία. Οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» κατά τη διάρκεια της παράστασης
Η ομορφιά του αγώνα, δεμένη με την αλληλεγγύη και την πολιτιστική δημιουργία. Οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» κατά τη διάρκεια της παράστασης
Η «ουδετερότητα», ο φόβος, η οπισθοχώρηση του εκμεταλλευόμενου, είναι δύναμη για τον εκμεταλλευτή. Είτε αυτός είναι πολέμαρχος, είτε βιομήχανος, είτε πολιτικός υπηρέτης της ολιγαρχίας. Μόνο με την ανυποταγή και την πάλη ο λαός, ο εργαζόμενος μπορεί να προσδοκά τη δικαίωσή του.

Αυτό ήταν το μήνυμα που τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ μετέφεραν χτες το πρωί στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», παρουσιάζοντας στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τα όπλα της κυρά-Καράρ», σε μια παράσταση αλληλεγγύης, αφιερωμένη στον πολυήμερο αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά: Η Ισπανίδα κυρά-Καράρ, που αρχικά αποτρέπει τους γιους της να πάρουν μέρος στον Εμφύλιο και να πολεμήσουν τους φασίστες, φοβούμενη για τη ζωή τους, συνειδητοποιώντας πως μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να βάλει φρένο στην αγριότητα των φασιστών, αρπάζει κι η ίδια τα όπλα της αντίστασης.

Μ' αυτή την πρωτοβουλία οι νέοι της ΚΝΕ απέδειξαν ότι, δεν υπάρχουν μόνο τα πολιτιστικά προϊόντα που η αστική τάξη χρησιμοποιεί για να αδρανοποιήσει, να ενσωματώσει και να καθυποτάξει κάθε εργάτη προς όφελος της κυριαρχίας της. Υπάρχει κι η τέχνη που στρατεύεται στη σφυρηλάτηση του αγωνιστικού φρονήματος, του συλλογικού αγώνα, της ταξικής αφύπνισής του.

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ επί σκηνής
Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ επί σκηνής
Γι' αυτό και το ίδιο το συνδικάτο, μπροστάρης - μαζί με την ΟΕΚΙΔΕ και τη σωματειακή Επιτροπή - όλο αυτό το διάστημα των έξι εβδομάδων επίσχεσης εργασίας που συμπληρώνονται, προσανατολίζεται ήδη και στη διοργάνωση μουσικής συναυλίας, ενισχύοντας την πολυμορφία των κινητοποιήσεων, δένοντας την καθημερινή πάλη με τη γνήσια λαϊκή πολιτιστική δραστηριότητα.

«Μπράβο στα παιδιά...»

Την ίδια στιγμή, αστείρευτη είναι η υποκρισία του εργοδότη Παπαδόπουλου, που διασπείρει διαρκώς τη φήμη ότι δήθεν θα πληρώσει τα δεδουλευμένα. Ο υπουργός Απασχόλησης μόλις προχτές ισχυριζόταν ότι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσει και να «εξαφανίσει» τον επίμονο αγώνα των εργατριών. Περιθώρια για αυταπάτες για το μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας δεν υπάρχουν. Χτες το πρωί, έξω από το εργοστάσιο κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι δημοσίευμα για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του Παπαδόπουλου. Δηλαδή για τα πλούτη που απομυζούσε από την απλήρωτη δουλιά των εργαζομένων. «Και τώρα υποτίθεται ότι ψάχνει λεφτά σε ξένες τράπεζες...» συζητούσαν οι εργάτριες.

Από την άλλη, χαμόγελα φώτιζαν τα πρόσωπά τους, όταν μάθαιναν για τις πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της νεολαίας. «Μπράβο στα παιδιά!»... «Ευχαριστούμε... Να 'ναι καλά». Οι φοιτητές του Φυσικού και του Χημικού προχώρησαν χτες σε δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους, οργανώνοντας εκδήλωση συμπαράστασης. Αντιπροσωπεία των εργατριών που συμμετείχε στην εκδήλωση, μίλησε με συγκίνηση για τη σημασία της ανυπότακτης στάσης ζωής, αλλά και της αλληλεγγύης. Μετά από εξόρμηση με ειδικό κουπόνι οι φοιτητές συγκέντρωσαν ως οικονομική ενίσχυση 280 ευρώ, ενώ ο σύλλογος εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθήνας προσφέρει 500 ευρώ. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παντείου και του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑΠΕΙ). Σήμερα, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) οργανώνει πάρτι στην ΑΣΟΕΕ και θα προσφέρει τα έσοδα στο συνδικάτο.

Ταυτόχρονα, το σωματείο εργαζομένων της ΕΘΕΛ θα προσφέρει στις εργαζόμενες εισιτήρια αξίας 1.000 ευρώ, ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Χτες, αναμενόταν να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια Ιλίου και Αγίων Αναργύρων η πρόταση να «παγώσουν» τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις εργάτριες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι αγωνιστικοί σταθμοί(2005-11-01 00:00:00.0)
ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και αλληλεγγύης(2005-10-22 00:00:00.0)
Σήμερα υποδέχονται τα παιδιά τους(2005-10-21 00:00:00.0)
Πολύμορφη η αλληλεγγύη της νεολαίας(2005-10-20 00:00:00.0)
Αυτός ο αγώνας είναι όλων μας(2005-10-09 00:00:00.0)
Καθολικό «ΟΧΙ» στις απολύσεις(2002-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ