Ο Καβάφης αποτελεί το μόνιμο και σχεδόν το μόνο σύμβολο της ελληνικής ποίησης στις διεθνείς εκθέσεις |
Οργανωτές της ελληνικής εκπροσώπησης στην έκθεση είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου και η Εταιρεία Συγγραφέων.
Το ελληνικό εθνικό περίπτερο (120 τ.μ.) παραχωρείται δωρεάν, αφού η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα. Στο εθνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν 80 ελληνικοί οίκοι με 1.500 τίτλους ελληνικών βιβλίων αλλά και τα μεταφρασμένα στα ισπανικά και καταλανικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας (από το αρχείο του ΕΚΕΒΙ).
Οι προσκεκλημένοι στην έκθεση Ελληνες συγγραφείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν βιβλία τους, είναι οι: Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βιτσαξής, Χάρης Βλαβιανός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μαρία Ευσταθιάδη, Μένης Κουμανταρέας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Παύλος Μάτεσις, Νίκος Πετσάλης-Διομήδης, Θωμάς Σκάσσης, Ανδρέας Στάικος, Ερση Σωτηροπούλου, Ευγενία Φακίνου.
Η ελληνική εκπροσώπηση στην έκθεση θα κοστίσει 150.000 ευρώ. Στη Διεθνή Εκθεση Φρανκφούρτης το 2001, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, το κόστος ανήλθε στα 8,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή τη διαφορά τη χρησιμοποίησε κατά κόρον η ηγεσία του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της «σεμνότητας» και «ταπεινότητάς» της έναντι της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Καμία όμως από τις δύο ηγεσίες δε μιλούν για το κατά πόσο τα «φθηνά» ή «ακριβά» «πυροτεχνήματα» της «τιμώμενης χώρας» έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για πραγματική ανάπτυξη του ελληνικού βιβλίου προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι προς όφελος της επιταχυνόμενης συγκεντροποίησης και του εκδοτικού κεφαλαίου.