Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ DYNAMIC MIX - 2000
Σκηνικό πολέμου για τις ανάγκες της «νέας τάξης»

Στο επιτελείο, παρακολουθώντας την ...επέλαση των φίλιων δυνάμεων
Στο επιτελείο, παρακολουθώντας την ...επέλαση των φίλιων δυνάμεων
Το σκηνικό που επιφυλάσσει το ΝΑΤΟ για τους λαούς και τις χώρες της περιοχής, έστησαν χτες στο πεδίο ασκήσεων Ασκός - Προφήτης στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, στα πλαίσια της κορύφωσης της άσκησης DYNAMIC MIX - 2000. Μέσα σε πολεμικό κλίμα, όπου οπλικά συστήματα κάθε είδους πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, οι ανώτατοι επιτελείς του ΝΑΤΟ δοκίμασαν επί του ελληνικού εδάφους τα όπλα τους και αξιολόγησαν την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι έτοιμοι για τις νέες Γιουγκοσλαβίες που ετοιμάζουν. Βομβαρδισμοί από αεροσκάφη, βολές από ελικόπτερα, άρματα μάχης και αντιαρματικά, ρουκέτες κλπ. συνέθεσαν το σκηνικό που ταιριάζει στα γεράκια της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

Σύμφωνα με το σενάριο οι «συμμαχικές» δυνάμεις πραγματοποίησαν αντεπίθεση για την απόκρουση του υποθετικού «εισβολέα». Αυτά όμως μόνο ως υπόθεση εργασίας, γιατί το πραγματικό σενάριο, που ανακοινώθηκε εξάλλου επίσημα από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, λίγο πριν την έναρξη της άσκησης, προβλέπει «εκδήλωση αστάθειας» στην περιοχή της Β. Ελλάδας και επέμβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για την «αποκατάσταση» της τάξης. Οι χτεσινές δραστηριότητες της άσκησης εξελίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, με χερσαίες δυνάμεις κυρίως από Ελλάδα και ΗΠΑ και λίγους Ούγγρους να πραγματοποιούν αντεπίθεση για την απόκρουση των «εχθρικών» δυνάμεων που το ρόλο τους είχε αναλάβει ελληνικό τάγμα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης μίλησε ενώπιον του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Αμερικανού πτεράρχου Ράλστον και του Ανώτατου Διοικητή Νοτίου περιοχής, ναυάρχου Ελίς διαβεβαιώνοντάς τους για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης άσκησης του ΝΑΤΟ που γίνεται στη βάση της νέας δομής του και «στη βάση της "στρατηγικής συμφωνίας" που επεξεργάστηκε το νέο ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο». Σκοπός της άσκησης, είπε, είναι «η απόκτηση εμπειρίας για τον τρόπο χειρισμού κρίσεων». Και πρόσθεσε: «Είναι μια επιβεβαίωση, με τον τρόπο υλοποίησης αυτής της άσκησης, ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν την πολιτική βούληση για συνεργασία, με σκοπό την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία για όλους τους λαούς της περιοχής». Ολα αυτά βέβαια είναι σαφές τι σημαίνουν για τη γλώσσα του ΝΑΤΟ. Η εμπειρία της Γιουγκοσλαβίας εξάλλου είναι πρόσφατη.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης ο οποίος ανέφερε ότι η άσκηση αποδεικνύει περίτρανα τη δυνατότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ «να εκτελούν επαρκώς και αποτελεσματικά τους ρόλους και τις αποστολές που απορρέουν από τη νέα στρατηγική αντίληψη της συμμαχίας». Σημείωσε επίσης ότι με την άσκηση αυτή «επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή».

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς με τη συγκεκριμένη άσκηση όχι μόνο δεν εξυπηρετήθηκαν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά θυσιάστηκαν στο βωμό του ΝΑΤΟ. Ο έλεγχος του FIR στο Αιγαίο πέρασε κατευθείαν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης, πράγμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μονιμοποίηση αυτών των ρυθμίσεων. Ανησυχία που εκφράζεται και από ανώτατους αξιωματικούς. Από την άλλη οι ΝΑΤΟικοί είχαν και αυτοί τις ανησυχίες τους. Ο διοικητής Νοτίου Περιοχής, ναύαρχος Ελίς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρεται ανήσυχος μετά τα όσα συνέβησαν στην Κυπαρισσία με το φιάσκο των αποβατικών. Αφορμή αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, όπου διαπίστωσε διάσταση με τις αναφορές ότι «όλα πήγαν καλά» και ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ