Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑμΕΑ
Υπερεθνικά διαπιστευτήρια στη «νέα τάξη»

Την προσπάθεια ποδηγέτησης των αναπήρων των βαλκανικών χωρών, κατ' εντολήν των Κέντρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγγέλλει η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ»

Η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) κινείται στα επικίνδυνα μονοπάτια της «νέας τάξης» πραγμάτων στα Βαλκάνια, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη χειραγώγηση του αναπηρικού κινήματος στις χώρες της περιοχής.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν στελέχη της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ), με αφορμή τη διοργάνωση χτες στην Αθήνα του Περιφερειακού Βαλκανικού Συνεδρίου Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία. Το Συνέδριο οργάνωσε η ΕΣΑΕΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και πήραν μέρος εκπρόσωποι από Αλβανία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΦΥΡΟΜ, Ελλάδα, Κόσσοβο, Σερβία - Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΕΑ, «απώτερος σκοπός (του συνεδρίου) είναι η συγκρότηση και ενίσχυση των Εθνικών Συμβουλίων Ατόμων με Αναπηρία στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση η συμμετοχή τους ως μέλη στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία».

Πιο αποκαλυπτική, όμως, είναι η αγγλόφωνη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Το συνέδριο της Αθήνας είναι μέρος του σχεδίου "CARDS" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθοδηγούμενο από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, την αντιπροσωπευτική οργάνωση των 50 εκατ. στην Ευρώπη. Στόχος αυτού του σχεδίου είναι να ενισχυθούν στην περιοχή των Βαλκανίων τα περιθώρια δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που ασχολούνται με τα αναπηρικά προβλήματα, και σαν αποτέλεσμα να ενδυναμώσει συνολικά το Αναπηρικό Κίνημα στην περιοχή. Το σχέδιο προωθεί την ίδρυση τοπικών και διεθνών ομοσπονδιών αναπήρων, καθώς και μια βαλκανική δομή συνεργασίας για τις ΜΚΟ στον τομέα της αναπηρίας. Το σχέδιο παρέχει, επίσης, εφόδια και εκπαίδευση για τις ΜΚΟ, καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και τους νόμους των Ηνωμένων Εθνών για τις διακρίσεις και την αναπηρία».

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ ΑμΕΑ υπογράμμισαν στο «Ρ»: «Μετά τα διαπιστευτήρια που έδωσε η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ στην κυρίαρχη τάξη της Ελλάδας και τους πολιτικούς της εκφραστές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση και Ειδική Αγωγή, που καρατομούν τα δικαιώματα των αναπήρων, έρχεται τώρα να αναλάβει πιο "χοντρές" δουλιές απέναντι στους αναπήρους των πρώην σοσιαλιστικών χωρών με την ενίσχυση μηχανισμών ανάλογων της ΕΣΑΕΑ και χρησιμοποιώντας χίλιες δυο μεθόδους για την καθυπόταξη των αναπήρων, που βιώνουν τα "αγαθά" και τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων. Εκεί που άλλοτε άνθιζαν τα Ειδικά Σχολεία και τα Κέντρα Εργασίας και Παραθερισμού, τώρα υπάρχουν οι δραματικές εικόνες των άστεγων, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων αναπήρων. Σε αυτό το περιβάλλον, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ αυτοπροσφέρεται ως διαμεσολαβητής και βασικός μοχλός για την προώθηση της πολιτικής διαφόρων κέντρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ζητά και Εξεταστική Επιτροπή

Με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση της Κάρτας Λειτουργικότητας για τους αναπήρους, η ΕΣΑΕΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των «αναπήρων - μαϊμού».

Το αίτημα αυτό αποτελεί μέγιστη υποκρισία της ΕΣΑΕΑ, καθώς η ίδια με την πολιτική της και νομιμοποίησε τους «αναπήρους - μαϊμού» και τους ενέταξε στις δυνάμεις της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ