Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΡΙΤΑ» ΚΑΙ «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Σάλος για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο κυκλώνας «Ρίτα» «χτύπησε» τις παράκτιες περιοχές του Τέξας ως κυκλώνας κατηγορίας 2, για να υποβαθμιστεί εν συνεχεία σε τροπική καταιγίδα. Υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για χτύπημα αντίστοιχο του «Κατρίνα». Εντούτοις το χτύπημα ήταν και πάλι βαρύ στην ήδη λαβωμένη Λουιζιάνα, που πλημμύρισε, ενώ ένα άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Μισισιπή...

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης, δηλώνοντας περήφανος για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Πάντως, η «New York Times» εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για ευνοιοκρατία και κατάχρηση εξουσίας, που πηγάζουν από το γεγονός ότι ανατέθηκαν από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγουσών Καταστάσεων, χωρίς διαγωνισμό ή με «περιορισμένο ανταγωνισμό», άνω του 80% των συμβολαίων (ύψους 1,5 δισ. δολαρίων) για την ανοικοδόμηση και την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Κατρίνα».

Βάσει του δημοσιεύματος της «New York Times», ερωτηματικά προκαλούν οι πολιτικές διασυνδέσεις δύο εταιριών, της «Shaw Group» και της «Kellogg, Brown & Root», θυγατρικής της «Halliburton», οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τον Τζο Αλμπαου, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπους. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ορισμένες εταιρίες για κακοδιαχείρηση και άλλες ατασθαλίες, όπως η «Bechtel Corp.», στην οποία ανατέθηκε συμβόλαιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων και τελεί υπό έρευνα για την εποπτεία της επί του κατασκευαστικού σχεδίου «Big Dig» στη Βοστόνη, και η εταιρία «Kellogg, Brown & Root», που ανέλαβε συμβόλαιο ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει κατηγορηθεί από ομοσπονδιακούς επιθεωρητές για αβάσιμη κοστολόγηση στην εκτέλεση συμβολαίων στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ