Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και μάχες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Από επιθέσεις σημαδεύτηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις στο Ιράκ. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, οι κατοχικές δυνάμεις συναίνεσαν στις προτροπές της ιρακινής «κυβέρνησης» και ενέκριναν τη σταδιακή αποφυλάκιση 1.000 Ιρακινών κρατουμένων από τις φυλακές - κολαστήρια Αμπού Γράιμπ, ως κίνηση «καλής θέλησης» ενόψει της έναρξης του ραμαζανιού.

Επτά νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός της πρωινής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σημειώθηκε, χθες, στη Βαγδάτη με στόχο την αστυνομική ακαδημία. Χθες, επίσης, στην πρωτεύουσα, σε 2 διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Στην Ισκαντιρίγια, νοτιότερα, έγιναν στόχος, για άλλη μια φορά, σιίτες, καθώς ένοπλοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ 5 σιίτες δασκάλους και έναν οδηγό μέσα στο κτίριο του σχολείου, όπου εργάζονταν, μπροστά στα έντρομα μάτια των μαθητών. Αυτού του είδους οι επιθέσεις, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των προσπαθειών διχασμού, έχουν καταδικαστεί, τόσο από σουνίτες, όσο και από σιίτες.

Ανάλογο κλίμα επικράτησε και την Κυριακή, όπου συνολικά σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις 9 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, στις πόλεις Μουσαγίμπ και Χίλα. Στην πλειοψηφία τους, τα θύματα ήταν απλοί πολίτες, και στις δύο επιθέσεις, γεγονός που προκάλεσε νέες καταγγελίες για εκστρατεία «προβοκάτσιας», με στόχο την πρόκληση θρησκευτικού διχασμού προς όφελος των κατοχικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Βαγδάτη μεταξύ αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων και μελών του στρατού του Μεχντί, του ενόπλου σκέλους της οργάνωσης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 οπαδοί του Σαντρ, γνωστού για τις αντικατοχικές του θέσεις.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Αν εγκριθεί το «σχέδιο συντάγματος», το Ιράκ θα οδηγηθεί σε βίαιη διάλυση, εκτιμά σε έκθεσή του το International Crisis Group, ίδρυμα μελετών που εδρεύει στο Βέλγιο. Στην έκθεσή του, υπογραμμίζεται ότι αν οι κατοχικές δυνάμεις δεν ικανοποιήσουν τάχιστα και σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα και της σουνιτικής κοινότητας, τότε η επόμενη μέρα για το Ιράκ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και εκρηκτική.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί πολίτες, και ενώ διαρκεί η ένταση στο νότιο Ιράκ απέναντι στις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις, τάσσονται, με ποσοστό 51%, υπέρ του ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας αποχώρησης του βρετανικού στρατού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακελειό από καμικάζι στο βόρειο Ιράκ(2008-05-02 00:00:00.0)
Απελευθερώσεις «βελτίωσης κλίματος»(2007-11-10 00:00:00.0)
Ενωτικές κινήσεις σιιτών και σουνιτών(2007-10-09 00:00:00.0)
Πιέσεις και αναγκαστικοί ελιγμοί(2006-11-01 00:00:00.0)
Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» παντού(2004-10-06 00:00:00.0)
Αιματηρή μέρα για τους κατακτητές(2003-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ