Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραμένουν οι 13 Περιφέρειες

Δεν αλλάζουν, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι υπάρχουσες 13 Περιφέρειες, δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή σχετικά με την οργάνωση των πέντε αναπτυξιακών υπερπεριφερειών που αναμένεται να δημιουργηθούν για τη διαχείριση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου, ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή, εφόσον κάποιος συγκεντρώσει τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Το ποσοστό (που θα κυμαίνεται από 42% έως 50%) θα έχει προσδιοριστεί - όπως δήλωσε ο υπουργός - μέσα στο Νοέμβρη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην παραπέρα συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας με την προώθηση των μητροπολιτικών λειτουργιών, κάτι που υποτίθεται ότι θα βάλει μια τάξη στη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών διοίκησης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, μητροπολιτικές συνεργασίες θα προωθηθούν σε τρεις κατά βάση Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση της Αττικής, μητροπολιτικές συνεργασίες προβλέπεται να προωθηθούν στους δήμους των εκλογικών Περιφερειών της Α΄ και Β΄ Αθηνών και όχι στους δήμους του υπολοίπου Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ