Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φουρνέλα» κατά της Μονής Δαφνίου

Ακόμη ένα παράδειγμα αδιαφορίας του κράτους για τα μνημεία αποτελεί η διάνοιξη σιδηροδρομικής σήραγγας, η οποία απείλησε άμεσα ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία μας, τη Μονή Δαφνίου, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Μονής υπάρχουν και αρχαία μνημεία της κλασικής αρχαιότητας.

Η σήραγγα αποτελεί μέρος του έργου της ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ) για τη σύνδεση του εμπορικού λιμανιού του Νέου Ικονίου, στο Κερατσίνι, με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι πρώτες εκρήξεις για τη διάνοιξη της σήραγγας έγιναν σε απόσταση 900 μέτρων από το μνημείο, στο οποίο, επιτέλους, γίνονται εργασίες αποκατάστασης των πολύ επικίνδυνων βλαβών που του προκάλεσε ο σεισμός του 1999. Οι δονήσεις από τις εκρήξεις καταγράφηκαν από ειδικά όργανα που υπάρχουν στο μνημείο, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία πάντως δε γνώριζε τη διενέργεια του έργου, αφού ουδέποτε η ΕΡΓΟΣΕ και η «Μοχλός ΑΕ» μπήκαν... στον κόπο να την ενημερώσουν.

Το θέμα συζητήθηκε προχτές στο ΚΑΣ, όπου αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή το έργο έχει σταματήσει μεν, αλλά ήδη έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 60%, οπότε πάλι οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν προ τετελεσμένων. Αν και δεν ξεκαθαρίστηκε για ποιο λόγο δε γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες, ωστόσο ειπώθηκε ότι η Αστυνομία απέστειλε έγγραφο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο ΥΠΠΟ τον περασμένο Ιούνιο (!) με το ερώτημα αν έχουν δώσει άδεια για το έργο. Μάλιστα, η Αστυνομία ζητούσε απάντηση το «συντομότερο δυνατό».

Το αν και πώς αντέδρασε το ΥΠΠΟ από τότε μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό. Πάντως, οι εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ και του «Μοχλού» είπαν ότι πλέον η διάνοιξη έχει φτάσει στα 1.300 μ. από το μνημείο, οπότε οι δονήσεις «δε θα είναι αισθητές». Ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΟΣΕ πρόσθεσε ότι και τα 900 μ. «είναι αρκετά για να μην υπάρχει πρόβλημα».

Πρόβλημα, ωστόσο, υπήρξε. Η ΕΡΓΟΣΕ ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλη μέθοδος διάνοιξης στο συγκεκριμένο σημείο, πλην των εκρηκτικών και το «καλύτερο» που μπορεί να κάνει είναι να αναζητήσει τρόπους μείωσης των επιπτώσεων από τις εκρήξεις. Συνεπώς το ΚΑΣ έδωσε την άδεια για συνέχιση του έργου, με τον όρο να γίνει με μέθοδο που να μηδενίζει την επίδραση στο μνημείο και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης, ζήτησε την παρακολούθηση του έργου από ομάδα ειδικών, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ... αλλά με αμοιβή (!) από τους φορείς του έργου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηταν ένα έγκλημα διαχρονικό(2010-03-28 00:00:00.0)
«Μετροπόντικας» στην αρχαία Θεσσαλονίκη(2004-11-24 00:00:00.0)
Μετέωρη η Παντάνασσα στο Μοναστηράκι!(2001-08-03 00:00:00.0)
Επιτροπή για το Μετρό(1997-11-11 00:00:00.0)
Αναψυκτήριο με θέα...(1997-07-10 00:00:00.0)
...Εις τα εξ ων συνετέθη(1997-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ