Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το... ακαταλόγιστο του Δημοσίου

Μπορεί όταν ο πολίτης χρωστά στο Δημόσιο, η πολιτεία να εφαρμόζει όλα τα μέτρα για να λάβει τα οφειλόμενα, μέχρι και να στείλει φυλακή το χρεώστη. Ωστόσο, όταν το Δημόσιο χρωστά στον πολίτη (πχ από τροχαίο ατύχημα κλπ.) η κυβέρνηση νομοθετεί, ώστε να απαγορεύει την εκτελεστότητα σε βάρος του Δημοσίου (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ακόμη και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο «Θέματα εξωτερικών φρουρών» ψήφισε την επίμαχη τροπολογία που καθιερώνει... το ακαταλόγιστο στο Δημόσιο στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευαν τη μη εκτελεστότητα σε βάρος του Δημοσίου, αλλά τώρα η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση απαλλάσσει το Δημόσιο από τις υποχρεώσεις του στους πολίτες.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σε συνεδρίασή του καταδίκασε αυτές τις πρακτικές της Διοίκησης και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, ενώ προσθέτει ότι θα διοργανώσει εκδηλώσεις για ενημέρωση του νομικού κόσμου και της κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ