Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Θάνατος βετεράνου κομμουνιστή

Στις 5 Σεπτέμβρη, έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος και επίτιμο μέλος της ΚΕ του ΚΚ στη Δανία, Βίλι Φούλσανγκ, σε ηλικία 96 χρόνων. Μέχρι που πέθανε ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία και ένας από τους ιδρυτές του, μετά τη διάσπαση που έγινε με την αφορμή των ανατροπών στις αρχές του '90.

Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚ και στη δεκαετία του '30 πήγε εθελοντής στην Ισπανία με τη διεθνή μπριγάδα για να πολεμήσει ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Φράνκο.

Λίγο μετά την επιστροφή του στη Δανία εντάχθηκε στην αντίσταση και τον Ιούνη του '41 πιάστηκε από τη δανέζικη αστυνομία. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας είχε παραδώσει αμαχητί τη χώρα στις δυνάμεις του Χίτλερ.

Με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστής μαζί με 300 άλλους πατριώτες κλείστηκε στα κρατητήρια του Horserod, και κατόπιν με την υπογραφή της δανέζικης κυβέρνησης στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stuthof, όπου κατόρθωσε και επέζησε μέχρι το '45.

Το Νοέμβρη του '45 εκλέχθηκε βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος και διατήρησε τη θέση αυτή μέχρι το 1960. Ξαναεκλέχθηκε βουλευτής την περίοδο 1973 έως 1979. Εγραψε αρκετά βιβλία και ήταν ενεργό μέλος του αντιστασιακού κινήματος, ενώ δίδαξε με την πείρα του πολλές γενιές αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ