Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ
Ζωές ρημαγμένες από την πολιτική τους

Περιοδεία πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη, στις περιοχές Αγία Κυριακή και Αγία Τριάδα

«Αυτή η μεγάλη καταστροφή, αυτή η προσωπική τραγωδία, που βιώνει ο καθένας από εσάς, ας γίνει αφορμή για να βγάλετε και ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα. Ποιος ευθύνεται γι' αυτή την πυρκαγιά; Εσείς οι ίδιοι λέτε πως πρόκειται για εμπρησμό. Ποιος όπλισε το χέρι των εμπρηστών;»...

Με αυτά τα λόγια η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη κάλεσε τους κατοίκους της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Τριάδας στη Ραφήνα να αναλογιστούν ποια είναι τα αίτια τις πρόσφατης μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε τις περιουσίες τους. Η βουλευτής περιόδευσε χτες στις δυο αυτές περιοχές ως επικεφαλής κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια μίλησε στους κατοίκους σε συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της Αγίας Τριάδας. Δεκάδες φτωχές λαϊκές οικογένειες είδαν το βιος μιας ζωής να καταστρέφεται, ενώ πολλοί από αυτούς, σήμερα, μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, αφού το σπίτι τους που καταστράφηκε ήταν η πρώτη και μοναδική τους κατοικία.

«Να προβληματιστείτε - συνέχισε η Ελπ. Παντελάκη - για τα αίτια της πυρκαγιάς. Είναι η πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τη γη. Μετά τη μεταπολίτευση κάθε νόμος που ψηφίστηκε για το περιβάλλον είναι δασοκτόνος. Είτε ψηφίστηκε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενη στις «αποζημιώσεις» η βουλευτής σημείωσε ότι «έχουν περάσει δυο βδομάδες και στην καλύτερη των περιπτώσεων ορισμένοι από εσάς έχουν πάρει μόνο το βοήθημα των 580 ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και τις προκλητικές δηλώσεις ότι όσοι είναι παράνομοι δε θα πάρουν αποζημίωση. Παράνομη όμως είναι η πολιτική τους. Η πολιτική δηλαδή που ανάγκασε εσάς να αυθαιρετήσετε. Και τώρα σας ζητάνε να πληρώσετε και άλλα».

«Να προβληματιστείτε -για τα αίτια της πυρκαγιάς. Είναι η πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τη γη», τόνισε η Ελπ. Παντελάκη
«Να προβληματιστείτε -για τα αίτια της πυρκαγιάς. Είναι η πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τη γη», τόνισε η Ελπ. Παντελάκη
Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν. «Λένε ψέματα ότι η οικονομία δεν αντέχει. Την ίδια στιγμή που δίνουν περισσότερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο δεν ενισχύουν εσάς. Πρόκειται για μια καθαρά ταξική επιλογή», επισήμανε.

«Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση: η περιοχή να κηρυχτεί αναδασωτέα». Και συνέχισε λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει το περιβάλλον στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως είπε, στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται διάταξη με την οποία όλος ο φυσικός πλούτος της χώρας μπορεί να δοθεί στους ιδιώτες. «Δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, κάλεσε όλους τους κατοίκους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν ενωμένοι για τα προβλήματα τους. Τους ζήτησε για μια ακόμα φορά αυτή η τραγωδία να αποτελέσει αφορμή για πολιτικά συμπεράσματα και σημείωσε πως το ΚΚΕ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό τους.

Περιοδεία στα «καμένα»

Νωρίτερα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στα κατεστραμμένα σπίτια των περιοχών Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδας. Εκεί, η βουλευτής διαπίστωσε και άκουσε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχές λαϊκές οικογένειες των περιοχών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυρ Κώστα, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς: «Βγήκα πριν από τρεις μήνες στη σύνταξη και έλεγα πως τώρα επιτέλους θα ξεκουραστώ. Τώρα όμως όλα κάηκαν. Αλλά θα αγωνιστώ. Θα το παλέψω και θα προσπαθήσω να χτίσω το βιος μου από την αρχή». Ο κυρ Κώστας πάλευε 23 χρόνια να χτίσει αυτό το σπίτι, το οποίο τώρα θυμίζει ολοκαύτωμα.

Κι όμως! Αυτούς τους ανθρώπους η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει παράνομους και δεν τους αποζημιώνει
Κι όμως! Αυτούς τους ανθρώπους η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει παράνομους και δεν τους αποζημιώνει
Λίγο μετά το σπίτι του κυρ Κώστα το κλιμάκιο συνάντησε το σπίτι του Αρ. Μινέτα, ο οποίος ζει εκεί με την κόρη του και τη γυναίκα του. Και εκεί συναντάμε αποκαΐδια. Ακόμα και η κεραμοσκεπή του σπιτιού έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος και η οικογένειά του μένουν στον καταυλισμό του Αγίου Ανδρέα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν πήγε για να δηλώσει την καταστροφή, του ζήτησαν... πόθεν έσχες, γιατί θεωρείται αυθαίρετο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική εξόρμηση για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος(2017-02-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-01-20 00:00:00.0)
Μοναδικός αδιαπραγμάτευτος μαχητής των δικαιωμάτων του λαού είναι το ΚΚΕ(2007-06-26 00:00:00.0)
Συμβολική δεντροφύτευση στο πάρκο Αγ. Αννας(2007-04-17 00:00:00.0)
Αθλια ζωή στα κοντέινερ(2000-05-20 00:00:00.0)
Ευχαριστήριο σε βουλευτές του ΚΚΕ(2000-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ