Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αδειες τσέπες

Φανερή «διά γυμνού οφθαλμού» είναι, πλέον, η οικονομική ανέχεια πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Το δείχνουν και τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, αλλά δε χρειάζεται να εντρυφήσει κάποιος σ' αυτά. Μια βόλτα στην αγορά φτάνει, για να αντιληφθεί ότι χρήμα δεν υπάρχει στις τσέπες των ανθρώπων του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις εκπτώσεις των ημερών, τα μαγαζιά εξακολουθούν να «βαρούν μύγες». Ο κόσμος αρκείται στην εξασφάλιση των αναγκαίων προς το ζην και ψάχνει το φτηνότερο, ας μην είναι και τόσο ποιοτικό. Η μεγάλη πτώση του τζίρου των καταστημάτων ρουχισμού και υποδημάτων δείχνει ότι για την οικονομική δυνατότητα ευρύτερων στρωμάτων ακόμα και η ανανέωση της ένδυσης και της υπόδησης αποτελεί πολυτέλεια. Αλλά και η ιλιγγιώδης άνοδος του λαϊκού δανεισμού, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της οικονομικής δυσπραγίας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο, ή τόσο, η ακρίβεια στην αγορά. Ο μισθός δε φτάνει. Και, φυσικά, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, λόγω της δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, όπως και οι επαγγελματοβιοτέχνες που ψάχνουν πελάτη «με το κιάλι». Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης κινούνται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που καλούνται να ζήσουν με την πενιχρή, εξευτελιστική σύνταξη των 300 - 500 ευρώ.

Κι ενώ τα οικονομικά προβλήματα «στριμώχνουν» όλο και πιο πολλούς - η ανέχεια πλήττει, πια, και οικογενειάρχες που έχουν «μέσο εισόδημα» και παλιότερα τα έβγαζαν πέρα - η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς νέα μέτρα για την περαιτέρω αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Δεν είναι μόνο οι απανωτές ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στο τηλέφωνο, στο νερό, στο εισιτήριο, στο νοίκι, στο φάρμακο κ.α. και η «μεγάλη αρπαγή» με τα καύσιμα. Είναι και η ουσιαστική μείωση των μισθών, η διόγκωση της ανεργίας, η μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα για τον παραγωγό, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η έμμεση ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, κλπ.

Βεβαίως, δεν υπάρχουν μόνο φτωχοί στην Ελλάδα. Υπάρχουν και πλούσιοι. Λίγοι, αλλά με πολύ χρήμα και μεγάλη περιουσία. Σ' αυτούς μαζεύεται όλος ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το τραπεζικό, το βιομηχανικό, το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει τεράστια κέρδη. Ούτε το γεγονός ότι Ελληνες μεγιστάνες περιλαμβάνονται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κι έχουν τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η πολιτική της κυβέρνησης μεγαλώνει τη φτώχεια των πολλών κι αυξάνει τον πλούτο των λίγων. Γιατί είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κι αυτό κάνει. Η ΝΔ ακολουθεί την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εμφανίζεται πιο επιθετική απέναντι στο λαό και λόγω της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση του λαϊκού κινήματος. Αλλαγή αυτής της πολιτικής προς όφελος του λαού δεν πρέπει να περιμένει κανείς κι επομένως είναι αδήριτη η ανάγκη της ανατροπής της. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν, παλεύοντας, μαζί με το ΚΚΕ, για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ