Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αυγουστιάτικη καθημερινότητα

Η καθημερινότητα σκληραίνει, βουλιάζει και γίνεται απάνθρωπη, μέσα στην άπνοια του καύσωνα και την αβάσταχτη ταλαιπωρία όσων θέλουν να ταξιδέψουν με τις ακτοπλοϊκές ή άλλες συγκοινωνίες. Ολισθαίνει στην κατηφόρα των εντεινόμενων κοινωνικών προβλημάτων, παρά τα όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά οι κυβερνώντες. Η αυγουστιάτικη ζέστη και η υποτονική χαλάρωση του καλοκαιριού συναντιούνται με τις συνεχιζόμενες ουρές στις Εφορίες, στο ΙΚΑ και τις δημόσιες υπηρεσίες, την εναγώνια αναζήτηση ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο, την αυξανόμενη ακρίβεια και τις... ετήσιες πυρκαγιές στις περιοχές, που αύριο - μεθαύριο θα «φυτρώσουν» νέες πολυτελείς βίλες και οικιστικά συγκροτήματα.

Τα εναπομείναντα δάση της πολύπαθης Αττικής δέχτηκαν άλλο ένα βαρύ χτύπημα. Μαζί τους και το περιβάλλον της περιοχής, που συνεχίζει στο δρόμο της τραγικής υποβάθμισης, κάνοντας ακόμη πιο φτωχή και δύσκολη τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Και μπορεί, οι κυβερνώντες να επικήρυξαν τους εμπρηστές, αλλά οι ρίζες του κακού παραμένουν ανενόχλητες και πολλαπλασιάζονται. Οσο η γη και η κατοικία θα είναι εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπίας. Οσο η κοινωνία θα πορεύεται με άξονα και οδηγό το καπιταλιστικό κέρδος, οι εμπρησμοί και τα υπόλοιπα, γνωστά σε όλους, φαινόμενα της σημερινής καθημερινότητας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να βασανίζουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού.

Τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα αναδείχνει και η κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που πάει από το κακό στο χειρότερο. Νησιά όπως η Λήμνος ή η Αλόννησος με μεγάλη τουριστική πρόσβαση έχουν ουσιαστικά στερηθεί τη σταθερή και αποτελεσματική ακτοπλοϊκή σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα. Παμπάλαια σαπάκια με κίνδυνο τραγωδίας επιστρατεύονται να λύσουν το πρόβλημα. Οσες λαϊκές οικογένειες μπορούν ακόμη να πάρουν μια καλοκαιρινή ανάσα και επιλέγουν τα νησιά για τις ολιγοήμερες συνήθως διακοπές τους, ταλαιπωρούνται στο λιμάνι του Πειραιά, στοιβάζονται σε αργοκίνητα καράβια και γίνονται αντικείμενο καταλήστευσης από τους κάθε λογής κερδοσκόπους. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η εκμετάλλευση των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων στα καράβια της ακτοπλοΐας, που δουλεύουν χωρίς σταματημό αλλεπάλληλα 24ωρα.

Κι από κοντά, η ακρίβεια συνεχίζει το συστηματικό και συνεχώς εντεινόμενο ροκάνισμα των λαϊκών εισοδημάτων. Τέσσερις στις 10 οικογένειες θεωρούν πλέον τις διακοπές όνειρο θερινής νυχτός και ακόμη περισσότερες εξασφαλίζουν κάποιες ημέρες αναψυχής μόνο και μόνο γιατί υπάρχει το πατρικό σπίτι στο χωριό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε έξαρση και επιβαρύνει επώδυνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η ανεργία στέκεται στο... ύψος της και δυναμώνει συνεχώς η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα όσων εργάζονται, καθώς οι απολύσεις και τα επιχειρηματικά λουκέτα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Σε ευθεία και προκλητική αντίθεση με τον συνεχώς αυξανόμενο παραγόμενο κοινωνικό πλούτο, η ζωή των εργαζομένων γίνεται καθημερινά και χειρότερη. Και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, καθώς οι κυβερνώντες προωθούν και ψηφίζουν τον έναν αντεργατικό νόμο μετά τον άλλο. Καθώς, έχουν βαλθεί, να επιβάλουν συνθήκες ενός σύγχρονου Μεσαίωνα στη λεγόμενη αγορά εργασίας, στην ίδια τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Οσο περνάει ο χρόνος τόσο γίνεται κατανοητό από τις λαϊκές μάζες πως δεν πάει άλλο...! Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ μάς δείχνουν το δρόμο.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλη ενάντια στην εφοπλιστόδουλη πολιτική(2009-05-23 00:00:00.0)
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες(2005-09-02 00:00:00.0)
Στο έλεος των εφοπλιστών(2005-08-03 00:00:00.0)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ για επιβάτες και ναυτεργάτες(2005-08-02 00:00:00.0)
Αναγκαία η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση(2004-05-16 00:00:00.0)
Παραβιάσεις, καθυστερήσεις και αποκλεισμοί(2001-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ