Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Καταγγέλλουν τον παράνομο αποκλεισμό τους

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας αρνείται αδικαιολόγητα να τις εγγράψει στα μητρώα της

Τον άδικο πόλεμο, την κατασυκοφάντηση και τις μεθοδεύσεις της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία, με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, επιχειρεί να αμφισβητήσει τα πτυχία και τις ισοτιμίες που έχουν εδώ και 15-25 χρόνια οι διπλωματούχοι νοσηλευτές Ανατολικών χωρών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογός τους.

Οπως εξηγεί ο «Σύλλογος Διπλωματούχων Νοσηλευτριών Πρώην Ανατολικών Χωρών», με το νόμο 3252/2004 συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου η ΕΝΕ, στην οποία πρέπει να εγγραφούν όλοι οι νοσηλευτές και η βεβαίωση εγγραφής αποτελεί στοιχείο για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. «Οσοι ήδη έχουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος - περιγράφει ο Σύλλογος - εγγραφόμαστε αυτοδικαίως και η ΕΝΕ είναι υποχρεωμένη να μας χορηγήσει βεβαίωση εγγραφής. Παραδόξως όμως η ΕΝΕ δε χορηγεί βεβαίωση εγγραφής σε νοσηλεύτριες που προερχόμαστε από Ανατολικές χώρες παρόλο που έχουμε υποβάλει αίτηση εγγραφής πάνω από δύο μήνες μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αναγνώριση τίτλου σπουδών, ισοτιμίες που έχουμε λάβει προ 20ετίας και πλέον, από τα τότε αρμόδια όργανα ισοτιμιών. Και προκλητικά και παράνομα μας καθυστερεί τη βεβαίωση εγγραφής, στέλνοντας τα πτυχία μας στο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για επανεξέταση και ζητώντας να στείλουμε τα πτυχία μας εκεί που σπουδάσαμε για να βάλουν τη σφραγίδα της Χάγης (δήθεν για να βεβαιωθεί η γνησιότητα των πτυχίων μας). Από την άλλη, με έγγραφο που στέλνει στις Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) πιέζει για άμεσες κρίσεις, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες στις κρίσεις θα πρέπει να προσκομίζουν τη βεβαίωση εγγραφής της ΕΝΕ, που η ίδια αρνείται πεισματικά να μας δώσει!».

«Εδώ και τόσα χρόνια έχουμε επανδρώσει δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Εχουμε διακριθεί για την επαγγελματική κατάρτιση, τη συνέπεια και την εργατικότητά μας, πολλές έχουμε καταλάβει θέσεις προϊσταμένων τομέων. Και έρχεται τώρα η ΕΝΕ μετά από 15-25 χρόνια δουλιάς να θέτει θέμα ισοτιμίας και εγκυρότητας των πτυχίων μας και να μας δημιουργεί στους χώρους δουλιάς συνθήκες αμφισβήτησης της εντιμότητας και ικανότητάς μας, με σκοπό να μας οδηγήσουν στο περιθώριο και στον υποβιβασμό ενόψει των επικείμενων κρίσεων για θέσεις προϊσταμένων, κλπ.», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και τονίζει ότι η πρακτική αυτή δε θα περάσει και ότι τα μέλη του επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Μάλιστα, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Οπως επισημαίνει, και το 1991 κάποιοι από το υπουργείο Υγείας επιχείρησαν κάτι ανάλογο και ζητούσαν απ' τη νομαρχία να ανακαλέσει τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των μελών του Συλλόγου και να ζητήσει απ' τους νοσηλευτές να φέρουν νέες ισοτιμίες. Αλλά όταν τους επισημάνθηκε το παράνομο της πράξης τους το θέμα σταμάτησε εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ