Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Ατζέντηδες των συμφερόντων του κεφαλαίου»

Ανακοίνωση του Συνδικάτου για το ρόλο της κυβέρνησης και του ΟΕΚ στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού

Σκάνδαλο που αποδεικνύει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και το εποπτεύον υπουργείο Απασχόλησης λειτούργησαν σαν ατζέντηδες των συμφερόντων του κεφαλαίου, αλλά και την απομάκρυνση του ΟΕΚ από την αποστολή του, της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές το χάρισμα απ' τον ΟΕΚ του οικοπέδου-«φιλέτο», πίσω απ' το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, σε εταιρία συμφερόντων ομίλου Λάτση.

«Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι επιτράπηκε στον Λάτση η οικοδόμηση του Εμπορικού Κέντρου-μαμούθ (58.000 τ.μ. με 90.000 τ.μ. υπόγειους χώρους) σε οικόπεδο του Οργανισμού χωρίς να έχει γίνει καν η μεταβίβαση και χωρίς ο ΟΕΚ να έχει πάρει δεκάρα. Αυτό μαρτυράει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομπρεμί έγινε χωρίς να υπάρχει καμία οικονομικοτεχνική μελέτη που θα τεκμηρίωνε και θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του Οργανισμού και των δικαιούχων, μετά την ανατροπή της αρχικής συμφωνίας και την αποδοχή της πρότασης της εταιρίας του Λάτση. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αγνόησαν συστηματικά τις προτάσεις του εργατικού κινήματος για την ένταξη του συγκεκριμένου χώρου στο σχέδιο και την οικοδόμηση σύγχρονων και φτηνών εργατικών κατοικιών», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Και συνεχίζει: «Είναι φως-φανάρι ότι τα πάντα έγιναν "καταπώς προστάζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου". Είναι φως-φανάρι ότι κράτος και κυβερνήσεις δουλεύουν για τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Πίσω από το νέο σκάνδαλο υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει ν' αποδοθούν. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Απασχόλησης, η ηγεσία του ΟΕΚ θα επωμίζονται τεράστιες πολιτικές ευθύνες αν δεν αποτρέψουν την ολοκλήρωση του σκανδάλου και δεν πληρώσουν όσοι και όποιοι ευθύνονται γι' αυτό. Τα συμφέροντα του Οργανισμού και κατά συνέπεια των δικαιούχων εργαζομένων επιβάλλουν να παγώσει κάθε διαδικασία μεταβίβασης και ν' αποζημιωθεί ο ΟΕΚ στη βάση της διασφάλισης των συμφερόντων των δικαιούχων και όχι αυτών του κεφαλαίου».

«Κανείς δε νομιμοποιείται, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ηγεσία του ΟΕΚ, στο όνομα της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να παραχωρεί περιουσία του ΟΕΚ, δηλαδή των δικαιούχων, στο κεφάλαιο, όπως γίνεται στην προκειμένη περίπτωση με τον όμιλο Λάτση», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

«Απαιτείται - υπογραμμίζει - τώρα συντονισμένη πάλη, ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου. Παλεύουμε για τη μετατροπή του Οργανισμού σε φορέα κατασκευής λαϊκής κατοικίας. Παλεύουμε για κατοικία-κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Παλεύουμε για την αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας για να μπορέσουμε ν' απαλλαγούμε απ' όλους αυτούς που θησαυρίζουν στην πλάτη μας και ζουν σε βάρος μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ